Ovocný koláč s rybízem a řeckým jogurtem

Koláče a buchty

Letní, lehký a velmi osvěžující koláč. Když se zkombinuje čerstvý rybíz s troškou cukru a špetkou skořice, řecký jogurt a křupavá krusta s vůní perníku, vznikne úžasný letní ovocný koláč. Lehký na přípravu, lehký na trávení.

V receptu je také tip, jak řecký jogurt nahradit a zároveň dosáhnout stejný výborný výsledek.

Ingredience

  • 300 g sušenek
  • 1 ČL perníkového koření nebo 1 ČL skořice
  • špetka soli
  • 120 g měkkého másla
  • 2 PL mléka + půl šálku mléka
  • ČL práškové želatiny nebo agarového prášku
  • 300 g bílého řeckého jogurtu
  • 120 g třtinového cukru
  • 1 ČL citronové kůry
  • 2 hrnky rybízu
  • 120 g krystalového cukru
  • 1 ČL skořice

Postup

  • Na prach rozdrcené sušenky smícháme s perníkovým kořením nebo skořicí, solí a potom do nich vpracujeme máslo, aby sme získali „mokrou“ drobenku.
  • Natlačíme ji do kulaté formy vystlané papírem na pečení (nezapomínáme i na okraje), důležité je krustu řádně utlačit, aby se nedrobila. Pokud máte pocit, že řádně „nedrží“, klidně pokapejte drobenku rozpuštěným máslem.
  • Krustu dáme péct na 200 stupňů asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout.
  • Do malé misky dáme 2 PL mléka a práškovou želatinu nebo agar na 5-10 minut nabobtnat.
  • Po nabobtnání ohřejeme v malém hrnci zbylé mléko (půl šálku), není třeba vařit, jen ohřát. Do mléka vlejeme nabobtnalou želatinu a stáhneme z ohně. Chvíli mícháme (asi 2-3 min, směs chladnutím začne pomalu tuhnout.
  • Do želatinové směsi vmícháme jogurt, cukr a citronovou kůru, nalejeme do upečené krusty a necháme vychladnout v lednici, aspoň 2 hodiny.
  • Na rybízovou ozdobu dáme rybíz, cukr a skořici do pánve a vaříme asi 8-10 minut za občasného míchání. Ozdobíme jí ovocný koláč před podáváním.

Místo másla v krustě lze použít rostlinný tuk (například kokosový).

Řecký jogurt zase jednoduše nahradíme sojovým mlékem (300 ml), do kterého vytlačíme 1 a půl citronu, přidáme 5 PL třtinového cukru a 3 ČL práškové želatiny, kterou jsme na 3 minuty nechali nabobtnat v troše vody. Zahřejeme a povaříme za stálého míchání asi 3 minuty. Necháme vychladnout, nalejeme do krusty a dáme na 2 hodiny do lednice. Ozdobíme ovocem a podáváme.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang