zazvorovy-kolac

Parkin je tradiční zázvorový koláč z Yorkshiru, ochucený sirupovou melasou, ovesnými vločkami a teplým kořením. Upečte si ho na noc ohňů nebo jako pohoštění na odpolední čaj.

Ingredience

  • 200 g másla a další na vymazání
  • 1 velké vejce
  • 4 lžíce mléka
  • 200 g zlatého sirupu
  • 85 g melasy
  • 85 g světlého hnědého cukru
  • 100 g středně velkých ovesných vloček
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce mletého zázvoru

Recept je na 16 porcí (čtverců).

Postup

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Hlubokou čtvercovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Vejce a mléko rozšlehejte vidličkou.
  2. Ve velké pánvi opatrně rozpusťte sirup, melasu, cukr a máslo, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z ohně. Smíchejte ovesné vločky, mouku a zázvor a vmíchejte je do sirupové směsi, poté do vejce a mléka.
  3. Směs nalijte do formy a pečte 50 minut až 1 hodinu, dokud nebude koláč pevný a na povrchu trochu křupavý. Nechte koláč ve formě vychladnout a poté jej zabalte do dalšího pečícího papíru a fólie.
  4. Pokud můžete, nechte koláč před konzumací až pět dní uležet – čím déle ho necháte uležet (až dva týdny), tím bude měkčí.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang