Recept na pečené koblihy z jablečného moštu

DezertyMoučníkySladká jídlaSladké pečivoSmažené moučníky
pecene-koblihy-z-jablecneho-mostu

Všechny skvělé koblihy na světě jsou smažené, až na pár vzácných případů, kdy nejsou – a tyto neuvěřitelně chutné a snadno připravitelné donuty s jablečným moštem jsou jednou z výjimek. Protože je nebudeme smažit, jsou nejen jednodušší, ale také mnohem méně tučné.

Ingredience

  • 2 šálky čerstvého jablečného moštu
  • 2 šálky hladké mouky
  • ¾ lžičky prášku do pečiva
  • ¾ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky jemné soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 špetka mletého kardamonu
  • 1 špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • ½ šálku bílého cukru
  • ½ šálku hnědého cukru
  • ½ šálku teplého mléka
  • 6 lžic másla, rozpuštěného,
  • ¾ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 velké vejce

Poleva

  • 1 šálek bílého cukru nebo podle potřeby
  • 1 lžíce mleté skořice nebo podle potřeby

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C. Vymažte máslem dvě šestikusové formy na koblihy.
  2. Nalijte jablečný mošt do hrnce a postavte ho na střední teplotu. Přiveďte ho k varu a nechte ho pečlivě vařit, dokud se množství jablečného moštu nezredukuje na 1/2 šálku. Pokud se zredukuje příliš, přidejte tolik vody, abyste získali 1/2 šálku. Odstavte, dokud nebude potřeba.
  3. Do velké mísy přidejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, 1 lžičku skořice, kardamom a muškátový oříšek. Promíchejte metličkou, dokud se nespojí, a dejte stranou, dokud nebude potřeba.
  4. V jiné míse vyšlehejte 1/2 hrnku bílého cukru, hnědý cukr, mléko, 2 lžíce rozpuštěného másla, vanilkový extrakt a vejce, dokud se nespojí. Přidejte redukci z jablečného moštu a suché přísady. Vyšlehejte dohromady tak, aby vzniklo mírně husté těsto; nepřehánějte to s mícháním.
  5. Lžící vložte těsto do připravených formiček na koblihy a naplňte je asi do 3/4 výšky.
  6. Pečte uprostřed předehřáté trouby, dokud vršek lehce nezhnědne a koblihy na dotek mírně nepruží, 10 až 12 minut. Před vyjmutím na plech vyložený silikonovou podložkou na pečení je nechte 10 minut vychladnout. Podle potřeby vyřízněte otvory pro koblihy.
  7. V případě potřeby koblihy ještě mírně teplé lehce potřete zbylým rozpuštěným máslem. V mělké misce smíchejte 1 šálek bílého cukru a 1 lžíci skořice na polevu; vhoďte koblihy a obalte je. Před podáváním nechte zcela vychladnout.
IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang