Všechny skvělé koblihy na světě jsou smažené, až na pár vzácných případů, kdy nejsou – a tyto neuvěřitelně chutné a snadno připravitelné donuty s jablečným moštem jsou jednou z výjimek. Protože je nebudeme smažit, jsou nejen jednodušší, ale také mnohem méně tučné.
Ingredience
- 2 šálky čerstvého jablečného moštu
- 2 šálky hladké mouky
- ¾ lžičky prášku do pečiva
- ¾ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky jemné soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1 špetka mletého kardamonu
- 1 špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- ½ šálku bílého cukru
- ½ šálku hnědého cukru
- ½ šálku teplého mléka
- 6 lžic másla, rozpuštěného,
- ¾ lžičky vanilkového extraktu
- 1 velké vejce
Poleva
- 1 šálek bílého cukru nebo podle potřeby
- 1 lžíce mleté skořice nebo podle potřeby
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C. Vymažte máslem dvě šestikusové formy na koblihy.
- Nalijte jablečný mošt do hrnce a postavte ho na střední teplotu. Přiveďte ho k varu a nechte ho pečlivě vařit, dokud se množství jablečného moštu nezredukuje na 1/2 šálku. Pokud se zredukuje příliš, přidejte tolik vody, abyste získali 1/2 šálku. Odstavte, dokud nebude potřeba.
- Do velké mísy přidejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, 1 lžičku skořice, kardamom a muškátový oříšek. Promíchejte metličkou, dokud se nespojí, a dejte stranou, dokud nebude potřeba.
- V jiné míse vyšlehejte 1/2 hrnku bílého cukru, hnědý cukr, mléko, 2 lžíce rozpuštěného másla, vanilkový extrakt a vejce, dokud se nespojí. Přidejte redukci z jablečného moštu a suché přísady. Vyšlehejte dohromady tak, aby vzniklo mírně husté těsto; nepřehánějte to s mícháním.
- Lžící vložte těsto do připravených formiček na koblihy a naplňte je asi do 3/4 výšky.
- Pečte uprostřed předehřáté trouby, dokud vršek lehce nezhnědne a koblihy na dotek mírně nepruží, 10 až 12 minut. Před vyjmutím na plech vyložený silikonovou podložkou na pečení je nechte 10 minut vychladnout. Podle potřeby vyřízněte otvory pro koblihy.
- V případě potřeby koblihy ještě mírně teplé lehce potřete zbylým rozpuštěným máslem. V mělké misce smíchejte 1 šálek bílého cukru a 1 lžíci skořice na polevu; vhoďte koblihy a obalte je. Před podáváním nechte zcela vychladnout.