Pečené papriky plněné rýží a fazolemi – recept

Hlavní jídlaRýžeSnackyZeleninová jídlaZeleninové přílohy

Tyto plněné papriky chutnají jinak než ty, které každý zná z dětství. Jsou bezmasé a plné čerstvé chuti. Ano, jsou sýrové, ale stejně dobré jsou i bez sýra. Dají se snadno připravit ve veganské variantě.

Ačkoliv se jedná o časově náročný pokrm, lze ho připravit jako pohoštění pro návštěvu. Jak? Jednoduše si ho nachystejte dopředu. Uvařením rýže a přípravou paprik si můžete udělat náskok. Nebo je můžete kompletně připravit, přikrýt a uložit do chladničky na později.

Jak dlouho to celé potrvá?

  • příprava: 20 minut
  • pečení: 1 hodina
  • celkový čas: 1 hodina 20 minut
  • počet porcí: 8 plněných paprik

Tyto plněné papriky jsou samy o sobě vyváženým jídlem s celozrnnými obilovinami, zeleninou a fazolemi, které jsou skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny.

Ingredience

Základní ingredience:

  • 4 velké červené papriky, rozpůlené a zbavené semínek a blan
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Náplň:

  • ½ hrnku dlouhozrnné rýže (nebo 1 ½ hrnku uvařené rýže)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 velká žlutá cibule, nakrájená nadrobno
  • ½ lžičky jemné soli
  • 2 hrnky cherry rajčátek, rozpůlených nebo rozčtvrcených
  • ½ hrnku nasekaného čerstvého koriandru na ozdobu
  • 4 stroužky česneku, prolisované nebo utřené
  • 1 ½ čajové lžičky mletého chilli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 plechovka (1 ½ hrnku) fazolí pinto, propláchnutých a scezených
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 hrnek nastrouhané mozzarelly nebo čedaru

Kromě uvedených ingrediencí lze papriky naplnit i zakysanou smetanu, nakrájené zralé avokádo nebo guacamole, koriandrové pesto či červenou salsu. Suroviny vystačí na 8 plněných paprik, které odpovídají 4 porcím hlavního jídla nebo 8 přílohám.

Postup

Předehřejte troubu na 220 °C. Rozpůlené papriky vložte do velké zapékací mísy nebo na plech vyložený pečícím papírem. Pokapejte je 1 lžící olivového oleje a posypte solí a pepřem.

Olejem potřete obě strany paprik a pak je postavte stranou s „otvorem“ nahoru. Pečte 20 až 25 minut, dokud papriky nebudou mít na okrajích trochu puchýřky a nebudou se dát snadno propíchnout vidličkou.

Mezitím, co se pečou papriky, uvařte rýži. Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci. Rýži propláchněte v jemném cedníku a přidejte do vroucí vody. Nepřikrytou rýži vařte 30 minut. Slijte zbývající vodu z vaření a vraťte rýži do hrnce. Odstavte.

Připravte náplň. Na velké pánvi na středním ohni zahřejte 2 lžíce olivového oleje, dokud se nezačne třpytit. Přidejte cibuli a ½ lžičky soli. Za častého míchání smažte, dokud cibule nezměkne, asi 5 minut. Přidejte rajčata a vařte, dokud nejsou lehce rozvařená, přibližně dalších 5 minut.

Přidejte koriandr, česnek, chilli a kmín. Za stálého míchání restujte, dokud česnek nezačne vonět, asi 30 až 60 sekund. Odstavte pánev z ohně a přidejte rýži, fazole, limetkovou šťávu a pepř. Promíchejte a podle chuti dochuťte další solí a černým pepřem.

Při plnění paprik nejprve slijte přebytečnou šťávu, která se v paprikách nahromadila. Poté každou papriku vydatně naplňte rýžovou směsí, pokud vám nějaká zbyde, nechte si ji jako přílohu. Papriky posypte sýrem.

Pečte při teplotě 220 °C asi 12 až 13 minut, dokud sýr místy nezezlátne. Podávejte teplé s čerstvými lístky koriandru na povrchu nebo s jinou ozdobou podle vlastního výběru. Zbytky vydrží přikryté v lednici až 4 dny.

IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang