Pečivo a léto – transport, skladování, konzumace

Pečivo

Každé pečivo bez ohledu na to, jakým způsobem je vyrobeno nebo upečeno, si své optimální vlastnosti zachovává po dobu deseti hodin. Poté začíná nenávratně stárnout.

Pokud si chceme ke grilovaným letním dobrotám dopřát chutné pečivo, je potřeba už při jeho výběru v obchodě promyslet jeho vhodný transport domů. Ještě teplé pečivo zásadně nedáváme do igelitového sáčku – akorát by se zapařilo a ztratilo by svoji křupavost.

Pečivo opatrně vložte do perforovaného papírového sáčku, který nechte otevřený. I pokud pečivo v obchodě již není teplé, určitě mu bude v papírovém sáčku mnohem lépe než v „igeliťáku“.

Tímto šetrným transportem doručíte na váš stůl pečivo v prvotřídní kondici a budete si jej moct skutečně vychutnat bez zbytečného lamentování nad jeho kvalitou.

thumbnail_4227670_bageta_francouzska_0683_200_mm-300x195-4638369

Komu se ráno nechce přivstat a běžet do obchodu pro čerstvé pečivo, může si pochutnat i na pečivu z předchozího dne. Stačí pouze perforovaný papírový sáček s pečivem důkladně uzavřít a umístit jej na suché a chladné místo.

Pečivo můžete také zabalit do plátýnka nebo plátěného sáčku, který v současné době zažívá renesanci. Pečivu je v něm stejně dobře, jako by bylo zabalené v utěrce.

Chlebníky

Pokud jste se rozhodli pro plátěné pytlíky, je dobré mít jich víc, abyste je mohli často prát a střídat. Pokud nemáte spíž a kuchyňskou linku vám zdobí chlebník, i ten je pro pečivo vhodným domovem.

Nejvhodnější jsou dřevěné chlebníky, ale pokud preferujete elegantní chromový nebo cenově dostupnější plastový chlebník, neuděláte chybu. Důležité je, aby měl chlebník větrací otvory, díky kterým se v něm nedrží vlhkost a tím pádem i nebezpečné plísně.

Vhodné je také z chlebníku pravidelně vymetat drobečky a občas jej vytřít octovou vodou. Abychom si na pečivu pochutnali co nejvíce, je potřeba se řídit nejen svou chutí, ale respektovat také rozdíly mezi jednotlivými druhy pečiva.

Jako první bychom měli spotřebovat pečivo ze světlé pšeničné mouky. Rohlíky, housky, kaiserky či ciabatty jsou nejchutnější prvních 6–8 hodin. Chleba, dalamánek a další pekárenské výrobky s vyšším množstvím žitné mouky vydrží čerstvé déle.

Kategorie:

Pečivo

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang