Recept na plněné rýžové kuličky

KuličkyPředkrmyRýžeSnacky
cheese_balls

Abyste mohli připravit tyto sicilské sýrem plněné kuličky, musíte nejprve připravit rizoto, z něj pak udělat sýrem plněné kuličky, obalit je ve strouhance a poté dokřupava usmažit.

Ingredience

  • 3 lžíce nasekaných kalábrijských chilli papriček ze sklenice
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 a ½ lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
  • 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
  • ½ stroužku česneku, jemně nastrouhaný
  • 3 a ½ šálku domácího kuřecího vývaru
  • 4 lžíce nesoleného másla
  • 1 středně velká cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • 1 šálek rýže carnaroli nebo arborio
  • 1 a ½ lžičky soli
  • ½ šálku suchého bílého vína
  • 1 šálek jemně nastrouhaného parmezánu
  • ¼ šálku husté smetany
  • 2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • 90 g mozzarelly
  • 150 g sušenkové strouhanky
  • ½ šálku hladké mouky
  • 2 velká vejce
  • řepkový olej

Postup

  1. V malé misce smíchejte chilli papričky, olej, citronovou kůru, citronovou šťávu a česnek.
  2. Ve středně velkém hrnci na mírném ohni přiveďte vývar k varu a poté jej udržujte na mírném ohni.
  3. Ve středně velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce másla na střední teplotu. Přidejte cibuli a za častého míchání vařte 4-5 minut, dokud nezměkne, ale nezhnědne. Přidejte česnek a za stálého míchání vařte, dokud nezměkne, ale nezhnědne, asi další 1 minutu.
  4. Vmíchejte rýži a dochuťte 1 a ½ lžičky soli. Přidejte víno a za častého míchání vařte, dokud není pánev téměř suchá, asi 2 minuty. Přilijte 1 šálek teplého vývaru, přiveďte k varu a za častého míchání vařte, dokud se tekutina nevstřebá, asi 4 minuty.
  5. Přilijte další šálek vývaru a za stálého míchání vařte, dokud se většina tekutiny nevstřebá, asi 5-7 minut. Přidejte zbývající 1,5 šálku vývaru a za častého míchání vařte, dokud není rýže uvařená, avšak zubatá, a dokud se tekutina z větší části nevstřebá, tedy ještě 9-11 minut.
  6. Odstavte z ohně. Vmíchejte parmezán, smetanu, citronovou kůru, citronovou šťávu, 1 lžičku pepře a zbývající 2 lžíce másla. Rizoto osolte.
  7. Rozetřete rizoto v rovnoměrné vrstvě na pečicím papírem vyložený plech. Chlaďte alespoň 1 hodinu nebo až 4 hodiny.
  8. Další plech s okrajem vyložte pergamenem. Naberte do dlaní asi ¼ hrnku rizota a vytvarujte z něj placičku. Do středu placičky položte 2-3 kousky mozzarelly. Opatrně přitlačte a vytvarujte rizoto tak, aby zcela obklopilo sýr, a poté ho srolujte do kuličky.
  9. Položte je na připravený plech. Postup opakujte se zbývajícím rizotem a mozzarellou. Kuličky zmrazte na 10 minut.
  10. Mezitím v kuchyňském robotu rozmělněte krekry nebo je vložte do plastového sáčku se zipem a rozdrťte je válečkem, až se vytvoří jemnější drobky. Přeneste je do mělké mísy. Mouku dejte do jiné mělké mísy.
  11. Ve třetí mělké misce lehce rozšlehejte vejce, aby se smíchala, všechny misky osolte a opepřete. Kuličky po jedné obalujte v mouce a přebytečnou směs oklepávejte. Přeneste je do mísy s vejcem, otočte, aby se obalily, a nechte přebytečné kapky odkapat zpět do mísy.
  12. Obalte je v sušenkách a jemně přitlačte, aby se přichytily. Přeneste je na plech. Zatímco ohříváte olej, kuličky zchlaďte.
  13. Nalijte olej do středně těžkého hrnce. Polovinu rýžových kuliček opatrně spusťte do oleje pomocí děrované lžíce nebo pavouka a smažte je do sytě zlatohnědé barvy 6-8 minut.
  14. Přendejte je na papírové utěrky a nechte okapat; osolte. Postup opakujte se zbývajícími rýžovými kuličkami. Podávejte teplé s omáčkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang