Pohankový obří lívanec s maracujou a kokosovou smetanou

LívanceSladká jídlaSnackySnídaně

Určitě taky znáte ty dny, kdy máte chuť na opravdu skvělou a vymazlenou snídani, ale nechce se vám stát dlouho v kuchyni, protože už máte hrozný hlad. Co si připravit chutné lívance?

Na lívance hrozně ráda používám hladkou pohankovou mouku, protože vytvoří krásně hladké a takové pružné těsto a lívanečky jsou vždy krásně nadýchané. Dnešní těsto jsem navíc doplnila o skvělé medové arašídové máslo se skořicí a tak vůně je nepopsatelně báječná.

A protože je léto, mám mnohem větší chuť na exotické ovoce a netradiční chutě. Neodolala jsem a koupila si v obchodě mučenky (někdo používá název passion fruit nebo maracuja), které naprosto zbožňuji, ale dopřávám si je opravdu jen výjimečně. Ve spojení s kokosovým krémem a nadýchaným lívancem je to právě ta speciální snídaně, kterou prostě potřebujete.

TIP: Pokud vám chutnají jídla z pohanky, můžete vyzkoušet také pohankové palačinky.

Ingredience

K přípravě budeme potřebovat:

  • 100 g hladké pohankové mouky
  • 1 velký zralý banán (120 g po vyloupání)
  • 1 lžíce medového nebo klasického arašídového másla
  • 170 ml mléka/ vody
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 maracuja
  • 4 velké lžíce kokosového krému
  • vanilkový extrakt
  • lžička kokosového oleje
  • libovolné ovoce na ozdobení

TIP: Kokosový krém seženete v obchodě v plechovce, stejně můžete ale použít tuhou část kokosového mléka, které necháte vychladit v lednici.

Postup přípravy

Banán oloupeme a rozmačkáme vidličkou na kašičku, kterou pak přendáme do mísy. Přilijeme mléko/vodu, přidáme lžíci arašídového medového másla a vše důkladně rozmícháme. Pokud se vám s medovým máslem nechce dělat nebo zvolíte čistě veganskou verzi bez medu, použijte klasické arašídové máslo a do těsta přimíchejte špetku skořice. K tekutým ingrediencím přisypeme mouku s kypřícím práškem a vymícháme krásně hladké těsto.

Pánev si lehce potřeme olejem a ve chvíli, kdy je rozpálená, pomalu nalijeme doprostřed polovinu těsta. Opékáme asi tři minuty, otočíme a opečeme lívanec ještě z druhé strany.

Hotový lívanec ozdobíme kokosovým krémem rozmíchaným s vanilkovým extraktem a vydlabanými semínky maracuji. Skvěle se k němu hodí také maliny a borůvky.

Tady je možné podívat se na další recepty z pohanky a více o tom, jak se vaří pohanka.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang