Recept na polévku z pečených paprik a rajčat

PolévkySlané receptyVegetariánskéZeleninová jídlaZeleninové polévky
polevka-z-pecenych-paprik-a-rajcat

Polévka z pečené červené papriky a rajčat na oslavu konce letních veder. Udělejte si obrovskou dávku, kterou můžete zmrazit na chladnější počasí.

Ingredience

  • 8 až 9 středně velkých rajčat (asi 2 kg), zbavených jader a rozčtvrcených
  • 3 červené papriky (asi 450 g), zbavené semínek a rozčtvrcené na čtvrtiny
  • 2 malé žluté cibule, nakrájené na klínky
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 6 neoloupaných stroužků česneku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • ¼ lžičky uzené papriky
  • špetka kajenského pepře (pokud jste citliví na koření, vynechejte)
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C s rošty v horní třetině a uprostřed trouby. Dva velké plechy s okraji vyložte pečícím papírem.
  2. Rajčata položte na jeden z připravených plechů. Na druhý plech položte papriky a cibuli. Každý plech pokapejte 1 lžící olivového oleje.
  3. Rajčata jemně proházejte, dokud se lehce nepotáhnou olejem, a poté je položte tak, aby byly slupkou dolů. Odložte stranou.
  4. Cibuli a červenou papriku jemně proházejte, dokud se lehce neobalí v oleji (snažte se, aby klínky cibule zůstaly co nejvíce neporušené). Červené papriky položte tak, aby jejich slupka směřovala dolů. Na plech položte také neoloupané stroužky česneku.
  5. Rajčata položte na horní rošt trouby a papriky a cibuli na prostřední rošt. Pečte 35 až 45 minut, dokud zelenina nezměkne a na okrajích pěkně zezlátne.
  6. Když je zelenina hotová, přiveďte zeleninový vývar k varu ve velkém polévkovém hrnci na středním ohni.
  7. Oloupejte česnek a vhoďte ho do něj. Přidejte opečenou zeleninu, uzenou papriku, kajenský pepř, pokud jej používáte, a ¼ lžičky soli.
  8. Vařte 10 minut a podle potřeby snižujte teplotu, abyste udrželi stálý var.
  9. Polévku rozmixujte ponorným mixérem nebo ji po částech, po několika šálcích, přendejte do mixéru. Podle chuti osolte a opepřete. Vychutnejte si.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang