Kalorická hodnota pomazánky vychází na 1 000 kJ na 100 g. Máslo má při stejné gramáži 3 072 kJ a sýr cottage 419 kJ. Není to tedy velmi dietní záležitost, zdravá ale určitě ano.

Červená řepa je jedna z nejléčivějších potravin a slunečnicová semínka prospívají nervové soustavě, zvyšují hladinu serotoninu a bojují proti depresi. A kdo by to v zimním pochmurnu nepotřeboval.

Pomazánka se dá použít nejen k mazání na chleba či pečivo, uplatnění najde i jako party dip k namáčení zeleniny nebo jako příloha k masům. Namazaná na pečivu chuťově obstojí i samotná, moc hezky ale vypadá v kombinaci se sýrem balkánského typu a posypaná svěžími výhonky čehokoliv jedlého.

Ingredience a postup

Celozrnná bagetka se záparou: Malá tmavá bagetka vyrobená z celozrnné pšeničné mouky, díky které má nadýchanou střídku, a z celozrnné žitné mouky, které vděčí za vláčnost (celkově obsahuje 80% celozrnné mouky).

Obohacená je záparou (speciální směs máčených a tepelně upravených cereálií a semínek). Bohatě sypaná slunečnicí, lnem a sezamem.

4295497_baked-300x300-1175219
  • 2–3 celozrnné bagetky se záparou
  • 50 g slunečnicových semínek + trochu semínek na zdobení
  • 2–3 střední červené řepy (cca 300 g)
  • 50 ml olivového oleje
  • šťávu z půlky citronu
  • půl lžičky kmínu
  • sůl a pepř
  • případně křen, pro ty, co to mají rádi ostré
  • kousek balkánského sýra a hrstičku výhonků k podávání

Řepu dobře omyjte kartáčkem a zabalte do alobalu se špetkou soli a kapkou olivového oleje. Pečte při 180 stupních cca 50 minut, až bude řepa měkká. Zároveň propláchněte slunečnicová semínka a nechte je ponořená v čerstvé vodě.

Upečenou řepu nechte zchladnout, oloupejte, nahrubo nakrájejte a dejte do výkonného mixéru. Semínka sceďte, nechte okapat a přihoďte k řepě. Přidejte olej, sůl, pepř, citronovou šťávu a kmín (kdo chce, přidá kousek křenu) a rozmixujte do pomazánkové konzistence.

Nechte alespoň dvě hodiny uležet v chladu. Podávejte na celozrnné bagetě s balkánským sýrem a zelenými výhonky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang