Bude dort. Nejspíš stejný, jako jsem pekla v neděli. Pomerančovo-levandulový. A navrch bezlepkový.

TIP: Můžete si také připravit i lahodný čokoládový koláč bez vajec.

Pomerančovo-levandulový bezlepkový dort zdobený kandovanými pomerančovými plátky

Ingredience:

  • 4 vejce 
  • 300 g cukru
  • 250 g másla, změklého
  • 150 g hustého bílého jogurtu
  • 300 g bezlepkové mouky (nebo obyčejné hladké)
  • 50 g strouhaných mandlí
  • 1 lžička prášku do pečiva (bez lepku)
  • 1 lžička jedlé sody (bez lepku)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 sklenička pomerančové marmelády

Náplň:

  • 2 smetany ke šlehání
  • 1 lžíce levandule
  • šťáva ze 2 pomerančů
  • 1 vanilkový puding (bez lepku, používám Alnatura)
  • 1 zakysaná smetana
  • moučkový cukr podle chuti 
  • balíček želatiny v plátcích (6 plátků)

Kandované pomeranče:

  • 300 g cukru krupice
  • 300 ml vody
  • 2 pomeranče nakrájené na plátky (tenké, ale aby se nerozpadaly)

Postup

  1. Na krém si nejlépe den předem svařte obě smetany s levandulí a nechte vylouhovat. Poté slijte přes sítko a nechte do druhého dne (nebo alespoň pár hodin) vychladit v lednici.
  2. Druhý den připravte kandované pomeranče. V hrnci nebo hlubší pánvi smíchejte cukr s vodou a opatrně zahřívejte, dokud se nerozpustí.
  3. Poté přidejte plátky pomeranče a nechte probublávat mírným varem 30-40 minut a občas plátky opatrně obraťte. Potom pomeranče opatrně vyndejte a rozložte na plech vyložený papírem na pečení a nechte schnout. 
  4. Všechny tekuté ingredience na těsto mixérem smíchejte a poté zašlehejte sypké ingredience, které jste předem přeseli přes jemné síto, a hotové těsto nalijte do kulaté dortové formy vyložené papírem na pečení. Pečte na 180 °C, dokud se těsto nepustí okrajů a nebude zlatavé (pro jistotu do něj píchněte špejlí nebo párátkem, abyste si byli jistí, že není ve středu syrové).
  5. Po vychladnutí těsto seřízněte do roviny a jednou vodorovně prokrojte. Poté spodní díl štědře potřete marmeládou (můžete jí lehce naředit rumem nebo pomerančovým likérem), přiklopte vrchním dílem a stáhněte korpus do ráfku. Okraj ráfku kolem dokola vyložte pruhem papíru na pečení.
  6. Uvařte puding a pomerančové šťávy, nechte ho vychladnout a potom ho prošlehejte a smíchejte ho se zakysanou smetanou (zašlehávejte jí po lžících). Plátky želatiny na pár minut namočte do vody. Vychlazenou smetanu vyšlehejte dotuha.
  7. Pomerančový pudink opatrně spojte se šlehačkou a doslaďte moučkovým cukrem podle chuti.
  8. Na plotně nechte v hrnci rozpustit želatinu. Přidejte k ní lžíci krému a pořádně rozmíchejte. Tuto směs poté vraťte do mísy ke krému a opatrně, ale důkladně promíchejte. Krém nalijte na korpus, uhlaďte stěrkou a dejte do ledničky ztuhnout (nejlépe přes noc, ale minimálně na 3 hodiny).
  9. Po ztuhnutí krému povrch dortu ozdobte plátky kandovaných pomerančů. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang