Prkénka

Magazín

Stejně jako nože jsou důležité i prkénka neboli povrch, na kterém se v kuchyni krájí maso, drůbež, ryby a zelenina. Při výběru správného prkénka je dobré zvážit i velikost a tvar prkénka, a také různé drážky a nožky.

Klasické otázky jsou, jak velké má být prkénko a zda koupit plastové, nebo dřevěné. Které je lepší pro nůž? Které je bezpečnější a užitečnější? V souvislosti s výběrem dřeva a plastu se vynořuje celá řada otázek.

Velikost prkénka

Velmi důležitá je velikost prkénka. Prkénka menších rozměrů jsou vhodná na očištění a krájení malých kousků (například oblohy k jídlu nebo sýrů). Přesto by každá kuchyně měla mít alespoň jedno větší krájecí prkénko. Jak velké? Přibližně tak, jak velký je dřez – bude se tak pohodlně umývat.

Při koupi prkénka je dobré vědět, že čím větší, tím lepší (za podmínky, že se vejde do dřezu). Větší plocha umožní lepší manévrovací prostor. Její sklon také může podstatně ulehčit práci. Kuchař se nemusí celým tělem ve stejnou chvíli snažit udržet všechno na prkénku, přemisťovat jídlo a krájet.

Tloušťka prkénka závisí nejen na výšce kuchaře, ale také na výšce kuchyňské linky. Rameno a loket by nemělo být během krájení skrčeno ve velmi nešikovné poloze. To může mít za důsledek svalové křeče a v nejzazším případě poranění. Prkénko má mít takové rozměry, aby se během práce člověk cítil pohodlně.

Povrch

Většina dřevěných prkének je vyrobena z javoru (tvrdé dřevo) nebo z borovice (měkké dřevo), a tak můžou v kuchyni vypadat podstatně lépe než prkénka vyrobená z plastu. Dobrý a ostrý nůž se bude zarývat do dřeva s určitou intenzitou, proto je potřeba se připravit na to, že elegantní dřevěné prkénko bude brzy opotřebované. Zejména pokud má kuchař silnou ruku. Jídlo pak nebude po dřevěném povrchu klouzat.

Plastové prkénko je proti klouzání jídla obvykle vybaveno zdrsnělým povrchem. Mnoho lidí by řeklo, že vzhled prkénka z plastu není dokonalý, ale jeho velikost, tvar a hmotnost z něj v kuchyni dělá opravdu užitečného pomocníka. Bohužel, jakkoliv může výrobce přesvědčovat o jeho šetrnosti k nožům, na dřevěné prkénko v tomto ohledu jeho plastová náhrada nemá.

Protože jsou plastová prkénka neporézní a neabsorbují, je snazší je vyčistit od případných skrvn. Stačí je vydrhnout a opláchnout. Samozřejmě šťáva z červené řepy by nměla stát na prkénku až do dalšího dne. Je třeba ji umýt okamžitě, v opačném případě by byly skvrny neodstranitelné.

Může se stát, že ty nejostřejší nože zanechají na plastovém povrchu prkénka rýhy. V nich budou skvrny přetrvávat, což způsobí vznik bakterií. Praskliny znemožní důkladné vyčištění prkénka, pokud se nepoužije bělicí prostředek.

Náležitě naolejované dřevěné prkénko bude do určité míry rovněž odolávat vzniku skvrn, ale důkladné omytí je vždy nejlepším způsobem, jak skvrnám předejít.

Olejování dřevěného prkénka jednou za několik týdnů je důležité pro jeho údržbu. Olejování chrání prkénko před vstřebáváním velkého množství vlhkosti, praskáním, prohýbáním a také absorbcí bakterií. Používá se jedlý olej bez chuti, nikoli však rostlinný olej, protože ten by mohl za čas zežluknout.

Mnoho lidí používá pro tyto účely minerální olej. Dřevěná prkénka mohou být také pískována z důvodu zjemňování povrchu. Po pískování je třeba prkénko omýt a několik hodin nechat důkladně sušit. Odstraní se tak bakterie, které se mohly uvolnit z vnitřní části dřeva.

Drážky

Na okraji prkénka bývají často drážky, které slouží k zachycování šťáv. Prkénka s velkými drážkami jsou vhodnější na řezání než na krájení. Doporučuje se mít zvláštní prkénko určené k řezání a podávání jídla a nepoužívat to, které slouží na krájení a další přípravy.

Nožky

Některá krájecí prkénka mají nožky, což brání povrchu, aby se klimbal ze strany na stranu. U dřevěných prkének nejsou nožky tolik důležité, protože v okamžiku umístění prkénka na mokrý ručník nebo na kuchyňskou linku se pevně přitiskne ke stolu. U plastových prkének záleží na hmotnosti a struktuře materiálu. Dřevěná prkénka s nožkami jsou často vhodná na řezání nebo na práci se sýry.

Prkénka umístěná na dřez

Pro málo prostorné kuchyně výrobci nabízejí dřevěná i plastová prkénka, která mohou být umístěna nebo zachycena přes kuchyňský dřez. Taková prkénka jsou vhodná k přípravě ovoce nebo zeleniny, která vypouští šťávy, jako jsou například rajčata.

Bakterie

Často se říká, že je snadnější vyčistit plastové prkénko, ale vždy tomu tak být nemusí. Pravdou je, že z plastového prkénka se lépe odstraňují skvrny, to však neplatí o bakeriích.

Plastová krájecí prkénka mají neporézní povrch, kde není pro bakterie prostor. Přesto může bakterie zůstat na povrchu a potom se dostat do škvír, které vzniknou na prkénku v okamžiku krájení nožem. Tam mohou bakterie přežívat i přesto, že je prkénko důkladně omyto. Nejlepší ochranou proti bakteriím je prkénko vydrhnout okamžitě po jeho použití.

Co se týká plastových prkének z antibakteriálního materiálu, ta pouze potlačují růst bakterií způsobujících skrvny a zápach, ale nezvládnou zlikvidovat bakterie vzniklé v potravinách. Aby toho byla schopná, musela by obsahovat toxické látky, které ovšem nejsou při práci s jídlem žádoucí. Intenzivní čištění horkou vodou a mýdlem a příležitostné umytí v myčce na nádobí je asi to nejlepší, co lze udělat. Méně kvalitní plastová prkénka se však mohou v myčce zkroutit.

Bohužel ani vysoké teploty v myčce nemusí stačit na likvidaci všech bakterií, ale zbaví prkénko jejich velkého množství. Dobrým způsobem, jak eliminovat bakterie, je také přidání bělicího prostředku (zředěného ve vodě). Po důkladném vyčištění krájecího prkénka je třeba jej několik hodin vysušit – tím se zlikviduje zbytek bakterií.

Pokud zůstává prkénko položené na kuchyňské lince, je dobré je na kraji podepřít, aby nebylo navlhlé ani ze spodní strany.

Bakterie a dřevěná prkénka

Dřevěná prkénka se s bakteriemi vyrovnávají jinak než ta plastová – dřevo bakterie v podstatě absorbuje. Po vyčištění a vysušení prkénka zahynou bakterie, která se nachází blízko povrchu, kde se vytvoří jakési „nepřátelské“ prostředí pro vznik dalších bakterií. Pokud je prkénko z borovicového dřeva, přírodní olej, který je v něm obsažen, může rovněž působit dezinfekčně.

Uvnitř prkénka se může vyskytovat mnoho dalších bakterií, ale až ve vzdálenosti cca 1/8 palce (0,3 cm) od jeho povrchu. To je dostatatečně daleko na to, aby jakkoliv hluboký zářez nožem bakterie uvolnil (pokud se prkénko přímo nerozštípne).

Pokud se prkénko vejde do mikrovlnné trouby, lze jej na cca třicet vteřin nechat nahřát, což zlikviduje všechny vnitřní bakterie i bakterie na povrchu. Stejně jako u plastového prkénka je třeba podepřít okraj, aby se zabránilo navlhnutí.

Bambus

Novým trendem ve výrobě krájecích prkének jsou prknéka vyrobená z bambusu. Bambus je velmi tvrdá tráva, která se snadno pěstuje a rychle dorůstá – po osekání stonků se nemusí znovu vysazovat. Bambus je silný, odolný a vypadá hezky na pohled.

Bambusová prkénka umožňují rychlou práci. Díky tvrdému povrchu je práce s nožem snadnější a jsou velice odolná. Tato prkénka vstřebávají méně tekutin než prkénka javorová a je také snadnější je umýt, dokud nejsou zářezy nožem příliš četné nebo moc hluboké.

Stejně jako ostatní dřevěná prkénka by se neměla nechávat ve vodě nebo v myčce. Nevýhodou bambusových prkének je jejich cena. Doposud nejdražší prkénka jsou právě ta vyrobená z bambusu a cena těch největších se pohybuje kolem 3500kč.

Kategorie:

Magazín

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang