Profiteroly s malinovou pěnou, hořkou čokoládou Callebaut a praženými kakaovými boby

Uf, nějak začínám ztrácet pojem o čase… Jaký je dnes den? Teda jasně, vím, že jsem po dotázání na všechny zkumavky a vzorky nadepisovala 12. 6., a v příčetnost svých kolegů mám daleko větší důvěru než v tu svojí (krom jednoho, který celý den neúnavně falešně zpíval Ivetku Bartošovou a prokládal to Markem Ztraceným a bude brzy z milosti utracen), takže dejme tomu, že toho 12. asi opravdu je (nebo ty vzorky už podle data fakt nikdy nenajdu)! Ale je středa, čtvrtek nebo pátek? Já vám fakt nějak nevím… Pracujeme, kurzujeme (Víte, že teď vedeme pečící kurzy v Chefparade? Dokonce i kurzy pro děti?), pečeme, píšeme, plánujeme Apetit Piknik (Který už je za týden, cožeeee?!!!), sepisujeme sáhodlouhé seznamy, lítáme od čerta k ďáblu, kujeme pikle a všechno nás to baví… Jen teda za sebe musím přiznat, že díky neustálému zápřahu (a zřejmě především díky mé nulové fyzické odolnosti a úplně mizivé zdatnosti) každou volnou chvíli prospím. Snažíte se mě zastihnout kolem páté nebo šesté? Nesnažte se! Spím Včera jsem dokonce lehce klimbla při čtení v metru, což se mi fakt běžně nestává Hrozně ráda bych se vyspala do zásoby, ale tak to prý nefunguje 

Takže mílovými kroky mířím k tomu, že na Apetitu (už se na něj obě strašně třeseme – ani neudržím tužku, takže je fakt štěstí, že tohle píšu na počítači) u našeho stánku nebudu k vidění já, ale neobvykle pobledlé (čehož si možná, vzhledem k mé obvyklé všeobecné stěnovitosti, ani nevšimnete) a nesouvisle blekotající stvoření navlečené v zástěrce. Jeho vzhled a podivné chování prosím předem omluvte, ono se z toho následně vyjí a vyspí 

Každopádně už nadešel pravý čas a já se jala testovat úplně nové recepty a nové variace starších ověřených stálic a tohle je jeden z výsledků! Až ochutnáte tuhle šťavnatou letní variantu profiterolků, uslyšíte v hlavě fanfáry, slibuju :-)! A ne, že když vám ho sem napíšu týden předem, tak pak nepřijdete Bude toho u nás k vidění (a hlavně k ochutnání) mnohem víc! 

Profiteroly s malinovou pěnou, hořkou čokoládou Callebaut a praženými kakaovými boby 

Ingredience: 

125 g neperlivé minerální vody 

125 g mléka 

5 g krupicového cukru 

5 g mořské soli 

110 g másla 

70 g hladké mouky 

70 g polohrubé mouky 

5 vajec (250 g) 

Malinová pěna:

250 g másla, změklého 

3 lžíce moučkového cukru 

250 g krémového sýra 

250 ml smetany ke šlehání 

125 g malin 

Na dokončení:

hořká čokoláda Callebaut

pražené kakaové boby 

Postup: 

1) V rendlíku nebo menším hrnci spolu zahřejte vodu, mléko, cukr, sůl a máslo. Když začne směs vřít, přisypte naráz mouku (předem jí prosejte přes sítko) a vytrvale míchejte, dokud nebude vzniklá pasta hladká a nezačne se odlepovat od stěn (tzv. odpalování). Přemístěte pastu do mísy robotu a nechte míchat na nejnižší obrátky, dokud trochu nezchladne. Poté zvyšte obrátky a po jednom zašlehejte vejce. Vznikne lesklé táhlé těsto. Nechte ho úplně vychladnout. Těstem naplňte cukrářský sáček se zdobící špičkou s hustými malými zoubky a uložte ho na 2 hodiny do ledničky.  2) Zapněte troubu na 200 °C a nechte jí vyhřát, mřížku umístěte doprostřed. Na plech vyložený pečícím papírem stříkejte špičky těsta – asi jako když děláte sněhové pusinky. Nechte mezi nimi alespoň 2 – 3 cm rozestupy, protože při pečení dost nabudou. Nejdříve pečte 10 minut na 200°C, poté troubu na pár vteřin otevřete, aby mohla odejít pára, pak teplotu v troubě snižte na 180°C a dopékejte 15 – 20 minut (profiterolky musí být nafouklé a krásně zlaté, záleží na vaší troubě, nepouštějte je z dohledu). Pokud znějí po poklepání dutě, jsou upečené. Po vytažení z trouby je nechte vychladnout na mřížce. 

3) Máslo (o pokojové teplotě) vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Krémový sýr (o pokojové teplotě) zbavte usazené tekutiny a prošlehejte dohladka. Maliny rozmačkejte pomocí vidličky. Do máslové pěny zašlehejte krémový sýr, maliny a nakonec vše opatrně spojte s vyšlehanou smetanou. Pokud se Vám zdá krém málo sladký, doslaďte podle chuti. Krémem naplňte sáček se zdobící špičkou s hustými krátkými zoubky. 

4) Kakaové boby pomocí paličky na maso nebo tloučku z hmoždíře roztlučte na kousky. 

5) Profiterolkám vodorovně ukrojte špičku a spodní část naplňte malinovou pěnou a přiklopte vrchní částí korpusu. Vršek polijte rozpuštěnou hořkou čokoládou a posypte drcenými kakaovými boby. 

 

vaše