Quinoa recepty: Bramborové kuličky s quinoa

Bramborová jídla

V období chladných zimních dnů se mění i stravování. Kyselé zelí, brambory, mrkev, červená řepa, dýně v podobě různých druhů jídel se v zimním období dostanou rozhodně do popředí.

Standardní postup je takový, že se kuličky smaží na pánvi, případně přímo ve fritéze. Vyzkoušejte však zdravější verzi a připravte si je v troubě. Díky tomu neobsahují mnoho oleje, jsou lehčí na trávení a to, že nemusíte stát u pánve také ušetří čas.

Ingredience

  • 6 ks brambor, uvařených do měkka
  • 1 celé vajíčko
  • 1/2 šálku nastrouhaného uzeného tofu
  • 1 šálek uvařené quinoy
  • 1 středně velká cibule, nakrájená na malé kostičky
  • 1 šálek uvařené petržele, nakrájené na malé kostičky
  • 1 PL soli
  • 1 PL mletého kmínu
  • 1 PL mleté papriky
  • 1/2 lžičky chilli prášku
  • olivový olej
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 1/2 šálku nakrájeného celozrnného toastu

Postup

Příprava quinoa je snadná. Stačí postupovat dle uvedeného návodu a úspěch na sebe nenechá dlouho čekat.

  • Uvařené a vychladlé brambory vložíme do mísy a rozdrtíme.
  • K bramborám přidáme všechny ostatní suroviny, promícháme je a tvarujeme kuličky, které necháme odstát cca 15 – 20 minut.
  • Na plech dáme pečící papír, na něj poklademe připravené kuličky a pokapeme olivovým olejem.
  • Při teplotě 200 stupňů C upečeme dozlatova (během pečení je otáčíme).

K tomuto jídlu se výborně hodí např. sójová majonéza.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang