Recept na rajčatovou polévku s bazalkou

Krémové polévkyPolévkyZeleninové polévky
Rajčatová polévka s bazalkou

Tento recept je snadný, výživný a chutný a připravuje se z čerstvých rajčat a bazalky.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 1 hodina 30 minut
  • Celkem: 1 hodina 45 minut
  • Počet porcí: 6 až 8

Ingredience

  • 1 kg římských rajčat, rozkrojených na poloviny
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje, rozděleno
  • 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená
  • ⅓ šálku nakrájené mrkve
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička tymiánových lístků
  • 1 volně balený šálek bazalkových lístků, více na ozdobu
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte velký plech pečicím papírem.
  2. Rajčata položte na plech řeznou stranou nahoru, pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a posypte solí a pepřem.
  3. Pečte 1 hodinu nebo dokud se okraje nezačnou scvrkávat a vnitřek bude stále šťavnatý.
  4. Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte zbývající 2 lžíce olivového oleje.
  5. Přidejte cibuli, mrkev, česnek a ½ lžičky soli a vařte do změknutí, asi 8 minut.
  6. Vmíchejte rajčata, zeleninový vývar, ocet a lístky tymiánu a vařte 20 minut.
  7. Nechte polévku mírně zchladnout a přelijte ji do mixéru, v případě potřeby pracujte po částech.
  8. Rozmixujte ji dohladka.
  9. Přidejte bazalku a pulzujte, dokud se nespojí.
  10. Polévku ozdobte lístky bazalky a podávejte s křupavým chlebem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang