Jambalaya

Jednoduchý recept na americkou Jambalayu, která je plná krevet, kuřecího masa, klobás a kreolského koření.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Přídavný čas: 4 až 5 hodin
  • Celkem: 5 hodin 20 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

  • 1 bílá cibule nakrájená na kostičky
  • 3 celerové listy nakrájené na kostičky
  • 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
  • 3 stroužky česneku nakrájené na kostičky
  • 450 g uzené klobásy, nakrájené na plátky o velikosti asi 1/4 palce
  • 450 g vykostěných kuřecích prsou a/nebo stehen, nakrájených na kousky velikosti sousta
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 2 bobkové listy
  • 1 až 2 lžíce kreolského koření
  • 450 g velkých rozmražených krevet bez krunýře
  • 1 šálek dlouhozrnné bílé rýže
  • 1/2 lžičky soli nebo podle chuti
  • 1/2 lžičky černého pepře nebo podle chuti
  • čerstvá nasekaná petrželka na ozdobu

Postup

  1. Vložte cibuli, celer, papriku, česnek, klobásu, kuře, rajčata, oregano, bobkové listy a kreolské koření do velkého pomalého hrnce.
  2. Dobře promíchejte.
  3. Vařte 3 hodiny na vysoké teplotě nebo 4 až 5 hodin na nízké teplotě.
  4. K dalšímu kroku můžete přejít, když je zelenina velmi měkká a kuře je uvařené a můžete ho snadno oddělit.
  5. Krevety nechte bez krunýřů, ale hřbety odřízněte kuchyňskými nůžkami, aby se později lépe loupaly.
  6. Krevety přidejte do pomalého hrnce.
  7. Promíchejte je, přikryjte a vařte na nejvyšší výkon dalších 30 až 45 minut, dokud nejsou krevety uvařené.
  8. Zatímco se krevety vaří, uvařte rýži buď podle návodu na obalu, nebo podle tohoto postupu.
  9. Po uvaření rýži přikrytou odložte stranou, dokud nebude připravena k podávání.
  10. Vyjměte bobkové listy a ochutnejte.
  11. Podle chuti osolte a opepřete a ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou.
  12. Krevety buď nyní zbavte krunýřů, nebo je podávejte bez krunýřů a hosty poučte, aby je při jídle odstranili.
  13. Uvařenou rýži vmíchejte do Jambalayi nebo podávejte Jambalayu přelitou rýží.
  14. Zbytky vydrží v lednici ve vzduchotěsných nádobách 2 až 3 dny, pak se krevety začnou opravdu rozpadat.
  15. Tento pokrm se nedá nijak zvlášť dobře zmrazit. Kombinace rýže, krevet a omáčky se špatně ohřívá, aniž by se krevety staly velmi gumovými.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang