Recept na vejce benedikt

PředkrmySlané receptySnídaně
vejce-benedikt

Naučte se připravit dokonalá vejce benedikt pro požitkářský víkendový brunch. Recept obsahuje pošírovaná vejce, parmskou šunku a holandskou omáčku na nadýchaných muffinech.

Ingredience

  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 4 vejce z volného chovu
  • 2 opečené muffiny
  • 4 plátky parmské šunky

Na holandskou omáčku:

  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • ½ lžičky bílého vinného octa nebo estragonového octa
  • citronová šťáva
  • špetka kajenského pepře

Postup

  1. Přiveďte k varu hluboký hrnec s vodou (alespoň 2 litry) a přidejte 3 lžíce bílého vinného octa. Snižte teplotu na mírný var.
  2. Vejce rozbijte do čtyř samostatných šálků.
  3. Rozdělte muffiny, opékejte je několik minut z každé strany a ohřejte několik talířů.
  4. Připravte holandskou omáčku: V hrnci rozpusťte máslo a z povrchu slijte bílé zbytky. Máslo udržujte v teple.
  5. Do kovové nebo skleněné misky, která se vejde nad malou pánev, dejte žloutky, bílé víno nebo estragonový ocet, špetku soli a trochu ledové vody.
  6. Několik minut šlehejte, pak misku postavte nad pánev se sotva vroucí vodou a šlehejte za stálého šlehání, dokud nezesvětlá a nezhoustne, asi 3-5 minut.
  7. Odstavte z ohně a pomalu po troškách zašlehávejte rozpuštěné máslo, dokud se vše nevstřebá a nevznikne krémová holandská omáčka. (Pokud je příliš hustá, přidejte trochu vody.)
  8. Dochuťte ji vymačkanou citronovou šťávou a trochou kajenského pepře. Uchovávejte v teple, dokud nebude potřeba.
  9. Příprava vajec benedikt: Vařící vodu s octem prudce rozmíchejte, aby se vytvořil vír, a vsuňte do ní vejce. To se zakulatí a ztuhne do úhledného kulatého tvaru. Vařte 2-3 minuty a poté je vyjměte děrovanou lžící.
  10. Postup opakujte s dalšími vejci, jedno po druhém, a při vkládání vajec znovu vířte vodu.
  11. Každý muffin potřete omáčkou, navrch položte plátek šunky a na něj položte vejce. Lžící přelijte zbývající holandskou omáčkou a ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang