Galetka (galette) pochází z francouzské kuchyně a je to označení pro křehký kulatý a plochý koláč nebo plněnou palačinku naslano. Opět recept poslouží jako univerzální, protože si galetku můžete naplnit v podstatě kterýmkoliv ovocem. Recept je přirozeně bezlepkový a také bez použití mléčných výrobků.

Takže je to „paleo“ galetka doslazená trochou medu, který ale můžete klidně omezit dle chuti (jenom pozor na konzistenci těsta). Co se týče obměny ovoce, určitě zkuste zkombinovat spíše kyselejší ovoce se sladkým, to se k těstu přesně hodí.

dsc_8099-7676874

Počet porcí: 6-8 kusů

Doba přípravy: 40 minut

Doba pečení: 26 minut

Ingredience na těsto galetky:

  • 1 1/2 hrnku mandlové mouky
  • 2 lžíce tapiokového škrobu
  • špetka soli
  • 3 lžíce měkkého ghí nebo bio másla
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička skořice

Rebarbora:

  • 4 stonky rebarbory
  • 1 lžíce tapiokového škrobu
  • cca 10 kousků čerstvých nebo povolených mražených jahod / případně 2 lžíce domácí jahodové marmelády bez cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového prášku
  • 1 lžíce medu

Navíc:

  • 1 šťastné vajíčko na potření krajů
  • plátky mandlí
  • kůra z bio citrónu

duben-2294671

Postup

Předehřejte si troubu na 165°C. Připravte si dva kusy pečícího papíru a plech. V míse si smíchejte mandlovou mouku, tapiokový škrob a špetku soli. Přidejte ghí, med, skořice a rukama propracujte do těsta. Mělo by lepit jen minimálně.

Vytvarujte z těsta kouli a dejte vychladit alespoň na 15 minut do lednice. Mezitím si omyjte a oloupejte rebarboru. Zkuste vybrat stejnou tloušťku stonků. Jednotlivé stonky pak nakrájejte na stejné trojúhelníky.

Jednoduše jen začněte šikmým řezem. Pokrájenou rebarboru si přendejte do mísy. K pokrájené rebarboře přidejte lžíci tapiokového škrobu, lžíci medu, vanilkový prášek a pokrájené jahody (lze i rozmixovat na kaši).

Vše s rebarborou promíchejte, rebarbora se hezky obalí a díky tapiokovému škrobu bude držet po upečení pěkně pohromadě. Vyndejte si nyní těsto na galetku z lednice. A pomocí válečku ho rozválejte mezi dvěma pečícími papíry do kruhu.

duben-001-5550660

Tloušťku těsta si nechte alespoň 4mm, ať se vám pak sním snadno pracuje. Přendejte si připravenou placku těsta na pečícím papíru na plech. Prstem si naznačte na těstě okraj kolem dokola cca 3 cm.

A začněte vyskládávat rebarborové trojúhelníky vedle sebe do pruhu. Začněte uprostřed. Jakmile budete mít poskládanou rebarboru, opatrně si zvedněte volné kraje těsta pomocí příborového nože a přehněte přes rebarboru.

Pokud těsto popraská, tak to ničemu nevadí. Přehnuté kraje a popraskaná místa si potřete rozšlehaným vajíčkem a zasypte plátky mandlí. Pečte cca 26 minut (čas hlídejte). Nechte chladnout na mřížce zhruba 10 minutek a servírujte. Nejlépe ještě takto teplé a křupavé.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang