Rychlé mrkvové šátečky bez vajec a cukru

Sladké pečivo

I vás už někdy tradiční pečení trochu nudí a hledáte nové inspirace? Pokud znáte mrkvový dort, co takhle upéct si něco velmi podobné?

Praktické povidlové mrkvové šátečky do ruky jsme vylepšili, přidali do těsta syrovou, čerstvě nastrouhanou mrkev a vynechali cukr. Rychlé, jednoduché a dobré.

Ingredience

  • 200 g najemno nastrouhané mrkve (asi 4 menší, resp. 2 větší mrkve)
  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g rostlinného tuku, nebo másla
  • 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
  • 100 g džemu (nejlepší je tuhý, například švestkový)
  • Případně trochu moučkového cukru na posypání.

Postup

  • V míse promícháme prosetou mouku s kypřícím práškem a nastrouhanou mrkví.
  • Přidáme změklý rostlinný tuk nebo máslo a rukama zpracujeme na těsto.
  • Spracované těsto bude trochu lepkavé, ale to nevadí. Zabalené v potravinové fólii ho necháme asi hodinu odpočinout v lednici (proces lze urychlit odložením do mrazáku, je třeba dávat pozor, aby těsto nezmrzlo).
  • Po vyjmutí z ledničky těsto rozválíme na pomoučeném vále a nožem ho nakrájíme na asi 5×5 cm velké čtverce.
  • Do středu každého čtverce dáme půl lžičky tuhého džemu a všechny čtyři rohy spojíme uprostřed.
  • Pečeme na 200 stupních asi 15-20 minut, dokud se těsto nezačne barvit do zlatohněda.
  • Po upečení necháme vychladnout a můžete je zlehka posypat moučkovým cukrem.

Kategorie:

Sladké pečivo

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang