salat-z-cervene-repy-s-rukolou-a-balzamikovou-zalivkou

Tento salát z červené řepy chutná fantasticky a jeho příprava je tak jednoduchá. Jedná se o výstavní a chuťově výrazný salát, který je působivý pro zábavu nebo skvělé jídlo.

Ingredience

Salát z červené řepy s rukolou:

  • 6 středně velkých (900 g) červených řep (červenou řepu nakrájejte na kousky a nechte okapat)
  • 6 šálků (142 g) baby rukoly, opláchnuté a osušené
  • 1/2 šálku (115 g) sýra feta, nakrájeného na kostičky nebo rozdrobeného
  • 1/2 šálku pekanových ořechů, opražených
  • 1/2 šálku sušených brusinek

Balzamiková zálivka:

  • 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný nebo jemně mletý
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/8 lžičky černého pepře

Recept je na 6 porcí jako příloha k salátu, 4 porce jako hlavní chod.

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 ˚C.
  2. Dno středně velkého plechu s okrajem vyložte fólií.
  3. Každou řepu pevně zabalte do fólie a naaranžujte na vyložený plech.
  4. Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu nebo dokud se největší řepa snadno nepropíchne.
  5. Rozbalte řepu a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu, poté oloupejte slupku a nakrájejte ji na půlky a poté na klínky.
  6. Na suché pánvi opražte 1/2 šálku pekanových ořechů a často je přehazujte, dokud nezezlátnou a nezapáchají.
  7. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
  8. Přendejte rukolu do velké mísy a přidejte zbývající ingredience salátu. Nakrájenou řepu, sýr feta, opražené pekanové ořechy a sušené brusinky.
  9. V malé zavařovací sklenici smíchejte všechny přísady zálivky a dobře protřepejte.
  10. Salát pokapejte podle chuti.
  11. Pokud salát nepodáváte ihned, těsně před pokapáním salátu zálivku znovu protřepejte.

TIP: Pro přípravu předem – Řepu si předvařte až 3 dny předem, přikryjte ji a uložte do chladničky, dokud nebude připravena k použití.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang