sladke-snidanove-pecivo

Toto snídaňové pečivo je máslové a vločkové se sladkou náplní a polité vanilkovou polevou.

Ingredience

Těsto na pečivo

  • 60 ml teplé vody mezi 38-43 °C
  • 2 a 1/4 lžičky droždí (1 standardní balení)
  • 50 g krystalového cukru
  • 120 ml plnotučného mléka o pokojové teplotě
  • 1 velké vejce, pokojové teploty
  • 1 lžička soli
  • 205 g másla, studeného
  • 315 g hladké mouky, plus další na vydatné poprášení rukou, povrchu a těsta

Náplň

  • 2/3 hrnku náplně (ovocné/tvarohové)

Vaječná směs

  • 1 velké vejce
  • 30 ml mléka

Vanilková poleva (volitelně)

  • 120 g moučkového cukru
  • 30 ml mléka nebo tučné smetany
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu

Postup

  1. Ve velké míse vyšlehejte teplou vodu, droždí a 1 lžíci (6 g) cukru. Přikryjte a nechte odpočívat, dokud se na povrchu nevytvoří pěna, asi 5 minut.
  2. Pokud se na povrchu po 15 minutách neobjeví bublinky nebo nevypadá napěněné (mělo by, pokud droždí není prošlé), začněte znovu s čerstvým balíčkem droždí. Vmíchejte zbývající cukr, mléko, vejce a sůl.
  3. Jakmile jsou tyto mokré přísady smíchány, mísu lehce přikryjte a odložte stranou, zatímco budete pracovat na dalším kroku.
  4. Studené máslo nakrájejte na plátky a přidejte do kuchyňského robotu nebo mixéru. Přisypte 2 a 1/2 šálku mouky. Směs 12-15krát pulzujte, dokud se máslo nerozpadne na kousky velikosti hrášku.
  5. Pro toto těsto je nejlepší použít kuchyňský robot nebo mixér. Pokud ho nemáte, můžete máslo zapracovat pomocí nože na pečivo.
  6. Moučnou směs vlijte do mokré směsi s droždím. Velmi jemně vše spojte gumovou stěrkou nebo dřevěnou lžící. Máslo musí zůstat v kouscích a drobečcích, čímž vznikne vločkové těsto.
  7. Lepivé těsto vyklopte na velký kus plastové fólie, pečícího papíru, alobalu nebo do jakékoli nádoby, kterou můžete těsně přikrýt.
  8. Těsto pevně zabalte/přikryjte a uložte do chladničky nejméně na 4 hodiny a maximálně na 48 hodin.
  9. Vyndejte těsto z chladničky a začněte s procesem „válení a skládání“. Pokud těsto leželo déle než 4 hodiny, mohlo se mírně nafouknout, což je v pořádku (při tvarování se vyfoukne, což je také v pořádku.) Pracovní plochu velmi vydatně vysypte moukou.
  10. Těsto je velmi lepkavé, takže se ujistěte, že máte v blízkosti více mouky, když válíte a skládáte. Dlaněmi těsto jemně zploštěte do malého čtverce. Pomocí válečku ho rozválejte na obdélník. V případě potřeby si při válení vysypte pracovní plochu i těsto moukou.
  11. Těsto přeložte na třetiny, jako by to byl dopis. Otočte ho ve směru hodinových ručiček a opět rozválejte na obdélník. Poté ho opět přeložte na třetiny.
  12. Otočte jej ve směru hodinových ručiček. Rozválení a přeložení zopakujete ještě 1krát, celkem tedy 3krát.
  13. Těsto pevně zabalte/uzavřete a uložte do chladničky nejméně na 1 hodinu a maximálně na 24 hodin. V této fázi můžete těsto také zmrazit.
  14. Dva velké plechy vyložte pečícím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení. Nejlepší jsou plechy s okraji, protože z těsta může při pečení vytékat máslo.
  15. Pokud nemáte plechy s okraji, položte v době předehřívání trouby na mřížku pod troubu další plech, aby se na něm zachytilo případné odkapávající máslo.
  16. Vyjměte těsto z chladničky a rozkrojte ho na polovinu. Jednu polovinu zabalte a nechte v chladu, zatímco budete pracovat s první polovinou.
  17. První polovinu těsta nakrájejte na 8 stejných dílů. Na jedno těsto tak připadne asi 1/4 hrnku těsta. Každý z nich rozválejte na kuličky. Každou z nich zploštěte do kruhu. Prsty vytvořte na okrajích okraj.
  18. Stiskněte střed a co nejvíce jej zploštěte, aby se dovnitř vešla náplň. (Střed se při pečení nafoukne.) Pečivo rozložte kus od sebe na vyložený plech. Opakujte s druhou polovinou těsta.
  19. Dovnitř každého z nich dejte 2 lžičky ovocné náplně nebo 1 lžíci tvarohové náplně.
  20. Přísady na vaječnou směs ušlehejte dohromady. Okraje každého tvarovaného pečiva potřete.
  21. Tento krok není povinný. Tvarované pečivo chlaďte v chladničce, přikryté nebo odkryté, nejméně 15 minut a maximálně 1 hodinu. Troubu můžete předehřát, až se dokončí jejich chlazení.
  22. Předehřejte troubu na 200 °C.
  23. Pečte 19-22 minut nebo dokud okraje nezezlátnou. Z těsta může vytékat trochu másla, to je zcela normální a očekávané. V polovině pečení neváhejte vyjmout plechy z trouby a potřít těsto vytékajícím máslem, poté je vložte zpět do trouby a dopečte.
  24. Upečené pečivo vyjměte z trouby. Před podáváním s polevou nechte alespoň 5 minut vychladnout.
  25. Přísady na polevu ušlehejte dohromady. Pokud chcete hustší polevu, zašlehejte více moučkového cukru. Pokud chcete mít polevu řidší, zašlehejte více mléka nebo smetany. Teplé pečivo pokapejte a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang