Slaný koláč: quiche se špenátem

Slané koláče

Quiche neboli slaný koláč je z pohledu přípravy velmi jednoduchý a každý člen domácnosti si v něm jistě najde tu svou nejoblíbenější ingredienci.

Žampiony, špenát, kvalitní šunka, tvrdý sýr a samozřejmě vejce, olivový olej, červená cibule a mleté černé koření spolu vytvořili opravdu chutnou kombinaci pro tento slaný koláč. Samozřejmě, že pokud máte rádi česnek a rajčata, klidně je přidejte do receptu quiche se špenátem.

Ingredience

  • 1 šálek červené cibule nakrájené na kostičky
  • 1 šálek žampionů nakrájených na plátky
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 balíček mraženého špenátu
  • 2/3 šálku kvalitní šunky nakrájené na kostičky
  • 5 ks vajec
  • 3 šálky tvrdého sýra nastrouhaného najemno
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • sůl

Postup

  • Na pánev dáme olivový olej, přidáme cibuli a žampiony, restujeme do měkka.
  • Přidáme nakrájený špenát a šunku, restujeme cca 3 – 4 minuty, dokud se nám neodpaří přebytečná voda. Směs odstavíme, necháme zchladit.
  • Celá vejce a nastrouhaný sýr spolu v misce dobře promícháme, přidáme vychladlý špenát, pepř, v případě potřeby sůl a dobře promícháme.
  • Takto připravenou směs nalijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem.
  • Quiche pečeme dozlatova při teplotě 185 stupňů C cca 40 – 50 minut.

TIP: pokud máte doma čerstvý špenát, použijte ho – je vždy lepší, než ten mražený

Zdravotní účinky špenátu:

  • udržuje oči a kosti zdravé
  • pomáhá při trávení a zácpě
  • vyplavuje toxiny z tlustého střeva
  • jeho pravidelná konzumace udržuje pokožku zdravou

Kategorie:

Slané koláče

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang