Slunečnicový chléb s chia semínky – recept

Pečivo

Od té doby, co jsem si domů zhruba před třemi lety přinesla svůj první kvásek, naprosto jsem se zamilovala. Zamilovala jsem se do domácího kváskového chleba. Jakmile se vám po bytě rozvoní čerstvě upečený chléb, pochopíte, a už nikdy nebudete chtít chléb z obchodu.

Kvůli tomu, abychom si ráno mohli vychutnat krajíc čerstvého žitného chleba jsem ochotná vstát klidně ve dvě ráno, abych ho dala upéct.

Chléb peču většinou čistě ze žitné celozrnné mouky a mám ho asi nejraději. Občas do těsta přimíchám špaldovou mouku nebo vločky a pak se zatajeným dechem čekám, co na mě ve formě bude čekat. Kouzelný okamžik. I tento chléb nevznikl jinak, než jako neplánovaný experiment a jak všichni víme, takové bývají většinou ty nejlepší.

Ingredience

Připravíme si:

  • 300 kvasu
  • 300 ml vody
  • 250 g žitné celozrnné mouky
  • 15 g soli
  • 150 g slunečnicových semínek
  • 1 lžíce sirupu z ječného sladu
  • 50 g žitných vloček
  • 2 lžíce chia semínek

A jak dál?

Postup přípravy

Základem je kvalitně vyvedený kvas. Ten získáme smícháním 1 polévkové lžíce kvásku se 150 g žitné celozrnné mouky a 150 ml vody. Vznikne nám hustá kaše, kterou necháme v míse přikryté talířem 12 hodin při pokojové teplotě vzejít.

Po 12 hodinách by měl být kvas připraven k dalšímu zpracování. Nezapomeneme si odebrat lžíci zpět do skleničky a pak už jen přimícháme ostatní ingredience a uhněteme vláčné těsto. Já postupuji tak, že si ke kvasu přiliju vodu a ječný slad a důkladně společně rozmíchám. Dále přisypu vločky a semínka a opět důkladně promícháme. Nakonec už jen vmícháme mouku a sůl. Uhnětené těsto necháme v míse a připravíme si formu (klasický srnčí hřbet).

V této chvíli máme dvě možnosti, buď formu vymažeme máslem, nebo vyložíme pečícím papírem (občas se ale papír na chleba přilepí a po upečení jde hůře sundat, takže tohle rozhodnutí nechám na vás). Když máme formu připravenou, stěrkou do něj přemístíme těsto, uhladíme povrch, který lehce orosíme vodou a dáme náš úžasný chléb kynout.

Já nechávám kynout v uzavřené troubě, kterou si předtím na chvíli vyhřeji na nejnižší stupeň. Kynutí samotné trvá cca 3,5 – 4 hodiny. V jeho průběhu chléb občas orosíme, aby povrch neosychal. Po cca 3,5 hodinách nás dělí už jen okamžik o té úžasné vůně. Troubu si rozehřejeme na maximum (u mě 250 °C). Před tím, než chléb dáme péct ho ještě jednou naposledy orosíme a poté ihned vložíme do trouby. Pečeme 10 minut a poté snížíme teplotu na 220 stupňů a pečeme ještě 25 minut.

Chléb vyklopíme z formy a zlehka na něj poklepeme. Pokud zní dutě, máme upečeno a chléb je hotový. Pokud ne, necháme ho ještě cca 10 minut volně dopékat bez formy. Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce.

Doba přípravy: cca 40 minut (+ 12 hodin aktivace kvasu, + 4 hodiny kynutí)

Kategorie:

Pečivo

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang