
Tato kvetoucí cibule je dvakrát obalená a poté smažená dozlatova a je vynikající. Součástí je také recept na omáčku.
Ingredience
Omáčka na namáčení
- ½ šálku majonézy
- 2 lžíce smetanové křenové omáčky
- 2 a ¼ lžičky kečupu
- ¼ lžičky papriky
- ¼ lžičky soli
- 1 špetka mletého černého pepře
- 1 špetka kajenského pepře
Cibule
- 1 šálek mléka
- 1 vejce
- 1 šálek hladké mouky
- 1 a ½ lžičky soli
- 1 a ½ lžičky kajenského pepře
- ½ lžičky mletého černého pepře
- ½ lžičky česnekového prášku
- ¼ lžičky sušeného tymiánu
- ¼ lžičky sušeného oregana
- ⅛ lžička mletého kmínu
- 1 velká cibule
- rostlinný olej na smažení
Postup
- Připravte omáčku na namáčení: V malé misce smíchejte majonézu, křen, kečup, papriku, sůl, černý pepř a kajenský pepř.
- Připravte kvetoucí cibuli: V dostatečně hluboké míse rozšlehejte mléko a vejce, abyste do nich mohli cibuli ponořit. V samostatné misce smíchejte mouku, sůl, kajenský pepř, černý pepř, česnekový prášek, tymián, oregano a kmín.
- Odřízněte horní a spodní část cibule a odstraňte slupku. Ze středu cibule odstraňte jádro. Velkým ostrým nožem nakrojte střed cibule do 3/4 jeho délky, otočte o 90 stupňů a znovu nakrojte.
- Pokračujte v krájení každé části na polovinu, dokud nezískáte 16 částí. Dávejte pozor, abyste neprořízli spodní část cibule.
- Rozložte okvětní lístky od sebe, namočte je do mléčné směsi a poté je dobře obalte ve směsi mouky. Znovu oddělte okvětní lístky a posypte je moučnou směsí. Znovu je ponořte do mléčné směsi a moučné směsi.
- Zatímco budete rozehřívat olej, vložte obalenou cibuli alespoň na 15 minut do chladničky.
- Do fritézy nebo hlubokého hrnce nalijte tolik oleje, aby pokryl cibuli. Olej zahřejte na 175 °C.
- Smažte cibuli pravou stranou nahoru v horkém oleji dozlatova, asi 10 minut. Nechte ji okapat na mřížce nebo na papírových utěrkách.
- Otevřete střed cibule tak, aby se do ní vešla miska s omáčkou, a podávejte teplou.