Tyto smažené fazole jsou vynikající a snadné na přípravu. Navíc je recept také rychlý. Použijte fazole z konzervy a jsou hotové za 25 minut. Jsou zdravé, veganské a bezlepkové. Z receptu získáte 2,5 šálku smažených fazolí.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Doba vaření: 15 minut
  • Celkem: 25 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 šálku jemně nakrájené žluté nebo bílé cibule
  • 1/4 lžičky jemné mořské soli
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • 2 plechovky propláchnutých a scezených fazolí pinto
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 lžíce limetkové šťávy dle chuti

Postup

  1. Ve středně velkém hrnci na středním ohni zahřejeme olivový olej, dokud se nezačne třpytit. Přidáme cibuli a sůl. Za občasného míchání vaříme 5-8 minut, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní.
  2. Přidáme česnek, chilli a kmín. Za stálého míchání vaříme asi 30 sekund, dokud se nerozvoní. Přilijeme okapané fazole a vodu. Promícháme, přikryjeme a vaříme 5 minut.
  3. Snížíme teplotu na minimum a sundáme pokličku. Štouchadlem na brambory nebo hřbetem vidličky rozmačkáme alespoň polovinu fazolí, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Fazole vaříme za častého míchání odkryté ještě 3 minuty.
  4. Odstavíme hrnec z ohně a vmícháme koriandr a limetkovou šťávu. Ochutnáme a v případě potřeby přidáme více soli a limetkové šťávy. Pokud se nám fazole zdají suché, přidáme velmi malou kapku vody a promícháme.

Tipy

  1. Pinto fazole můžete nahradit např. černými fazolemi.
  2. Smažené fazole jsou zdravou přílohou k jakémukoli mexickému jídlu, např. k tortillovým chipsům. Použít je můžete také jako náplň do tacos, enchilady, burritos či quesadilly.
  3. Pro ještě lepší chuť přidejte papriku libovolné barvy nebo jalapeňo papričku, která dodá fazolím na pikantnosti.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang