Recept na smetanový sýrový špenátový dip

OmáčkyOmáčky a dipySmetanová omáčkaSýrová omáčkaSýrové dipy
smetanovy-syrovy-spenatovy-dip

Tento horký špenátový dip neobsahuje majonézu ani zakysanou smetanu jako většina ostatních, takže je velmi sýrový a velmi chutný. Pro ty, kteří nechtějí silný sýr, jako je čedar, ho můžete nahradit čímkoli, co máte rádi, nebo ho dokonce úplně vynechat.

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje, rozdělená
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 balíčky (284 g) mraženého špenátu – rozmrazené, osušené a nasekané
  • ½ šálku mléka
  • 170 g smetanového sýra
  • 1 šálek strouhaného sýra mozzarella, rozdělený
  • ¼ hrnku strouhaného sýra čedar
  • 2 kapky worcestrové omáčky
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti

Recept je na 12 porcí.

Postup

  1. Předehřejte troubu na 220 °C.
  2. Vymažte mělkou zapékací mísu o objemu 1,5 litru 1 lžičkou olivového oleje.
  3. Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte 2 lžičky olivového oleje.
  4. Na rozpáleném oleji smažte a míchejte cibuli a česnek, dokud lehce nezhnědnou, 4 až 7 minut.
  5. Přidejte špenát a vařte, dokud není horký, asi 5 minut. Slijte ze směsi veškerou tekutinu a přelijte ji do mísy.
  6. Do hrnce nalijte mléko a vraťte ho na střední teplotu.
  7. Rozpusťte smetanový sýr v mléce.
  8. Vařte a míchejte asi 3 minuty.
  9. Vraťte špenátovou směs do hrnce spolu s 1/2 šálku sýra mozzarella a sýrem Cheddar.
  10. Promíchejte.
  11. Směs ochuťte worcestrovou omáčkou, solí a pepřem.
  12. Směs nalijte do připravené zapékací misky a posypte ji zbývajícím 1/2 hrnkem sýra mozzarella.
  13. Pečte v předehřáté troubě, dokud se na povrchu neudělají bublinky a nezíská zlatohnědou barvu, 20 až 25 minut.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang