Špagety carbonara jsou velmi oblíbenou italskou pochoutkou. Zkuste je a uvidíte, jak si tyto špagety oblíbíte. Navíc jsou velmi rychle hotové.

  • Příprava: 15 minut – 20 minut
  • Vaření: 15 min.
    Kategorie: Snadné
  • Porcí: 4

Výživové hodnoty

  • na porci: kcal 655
  • tuk: 31 g
  • nasycené mastné kyseliny: 16 g
  • sacharidy: 66 g
  • cukry: 0 g
  • vláknina: 3 g
  • bílkoviny: 32 g
  • sůl: 2.02 g

Ingredience

  • 100 g pancetty
  • 50 g sýra pecorino
  • 50 g parmazánu
  • 3 velká vejce
  • 350 g špaget
  • 2 oloupané a celé stroužky česneku
  • 50 g nesoleného másla
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

  • KROK 1 – Dejte vařit velký hrnec s vodou.
  • KROK 2 – Nakrájejte 100 g pancetty nadrobno a nejprve ji zbavte kůže. Nastrouhejte najemno 50 g sýra pecorino a 50 g parmazánu a smíchejte je dohromady.
  • KROK 3 – Rozšlehejte 3 velká vejce ve střední misce a ochuťte je trochou čerstvě nastrouhaného černého pepře. Vše dejte stranou.
  • KROK 4 – Do vroucí vody přidejte 1 lžičku soli, přidejte 350 g špaget, a když se voda opět začne vařit, vařte je přikryté na mírném ohni 10 minut nebo dokud nejsou al dente (právě uvařené).
  • KROK 5 – Rozmačkejte 2 oloupané stroužky česneku ostřím nože, abyste je jen otloukli.
  • KROK 6 – Zatímco se špagety vaří, osmahněte pancettu s česnekem. Do velké pánve nebo woku kápněte 50 g nesoleného másla a jakmile se máslo rozpustí, vložte do něj pancettu a česnek.
  • KROK 7 – Za častého míchání nechte na mírném ohni asi 5 minut smažit, dokud pancetta nezezlátne a nezkřehne. Česnek již získal svou chuť, proto ho vyjměte děrovanou lžící a vyhoďte.
  • KROK 8 – Pancettu udržujte na mírném ohni. Když jsou těstoviny hotové, vyjměte je z vody vidličkou nebo kleštěmi na těstoviny a vložte je do pánve spolu s pancettou. Nebojte se, pokud na pánev spadne i trochu vody (chcete, aby se tak stalo), a vodu z těstovin zatím nevyhazujte.
  • KROK 9 – Většinu sýra vmíchejte do vajec a malou hrst si nechte na pozdější posypání.
  • KROK 10 – Sundejte pánev se špagetami a pancettou z ohně. Nyní rychle přilijte vejce a sýr. Pomocí kleští nebo dlouhé vidličky nadzvedněte špagety, aby se snadno promíchaly s vaječnou směsí, která zhoustne, ale nezměkne se, a vše se obalilo.
  • KROK 11 – Přidejte další vodu na vaření těstovin, aby byly šťavnaté (mělo by stačit několik lžic). Nechcete je mít mokré, jen vlhké. V případě potřeby je trochu osolte.
  • KROK 12 – Pomocí vidličky s dlouhým hrotem těstoviny stočte na servírovací talíř nebo mísu. Ihned podávejte posypané zbylým sýrem a posypané černým pepřem. Pokud se pokrm před podáváním trochu vysuší, přilijte ještě trochu horké vody na těstoviny a lesklá omáčka se znovu oživí.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang