Recept na staromódní nádivku

PečivoPřílohySlané recepty

Tento recept na dresink ke krocanovi je staromódní klasika. Lze ji připravit podle návodu v zapékací misce nebo ji použít jako nádivku a uvařit uvnitř krocana.

Ingredience

  • 30 plátků bílého chleba, lehce opečených
  • 2 lžíce másla
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 2 řapíky celeru, jemně nasekané
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 2 velká vejce, lehce rozšlehaná
  • 2 lžíce vody nebo podle potřeby (nepovinné)
  • 2 lžičky utřené šalvěje
  • 1 lžička česnekového prášku
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti

Recept je na 24 porcí.

Postup

  1. Plátky toastového chleba rozložte na plechy a nechte je při pokojové teplotě odležet, dokud neztuhnou, přibližně 24 hodin.
  2. Předehřejte troubu na 165 °C.
  3. Lehce vymažte pekáč o rozměrech 23 x 33 cm.
  4. Plátky chleba rozdrťte válečkem na drobky.
  5. Drobky přendejte do velké mísy.
  6. Máslo rozpusťte ve středním hrnci na mírném ohni.
  7. Vmíchejte cibuli a celer.
  8. Vařte a míchejte, dokud nezměknou, 5 až 7 minut.
  9. Odstavte z ohně a nechte okapat.
  10. Do strouhanky přidejte kuřecí vývar a vejce.
  11. Míchejte, dokud se nespojí a nezvlhnou, ale nebudou kašovité. V případě potřeby přidejte vodu, abyste dosáhli požadované konzistence.
  12. Vmíchejte uvařenou cibuli a celer, šalvěj, česnekový prášek.
  13. Osolte a opepřete.
  14. Dresingovou směs natlačte do připravené zapékací misky.
  15. Pečte v předehřáté troubě, dokud není povrch hnědý a křupavý, asi 1 hodinu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang