Šťavnatý hrnkový koláč s džemovou glazurou

Koláče a buchty

Recept na hrnkový koláč je vždy dobré mít po ruce. Je nenáročný na přípravu a suroviny a zároveň zabere málo času a přísady obvykle máme po ruce. Při servírování lze přidat kopeček vanilkové zmrzliny, šlehačku nebo ovoce.

Tento recept na hrnkový koláč nevyžaduje zdlouhavé přípravy a míchání. Stačí nasypat do mísy, promíchat vařečkou, vylít do formy a upéct.

Objem hrnku je cca 250 ml.

Ingredience

  • 1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 hrnku kakaa
  • 100 g másla
  • 2/3 hrnku třtinového cukru
  • 1/3 hrnku džemu
  • 1/4 hrnku horké vody
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 2-3 PL džemu
  • ovoce, šlehačka, zmrzlina na ozdobení

Postup

  • Troubu zahřejeme na 180 stupňů. Kulatou formu (průměr cca 23 cm) vymažeme máslem a dno vyložíme papírem na pečení a také potřeme máslem.
  • Smícháme suché přísady – do mísy prosejeme polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu, kakao a cukr.
  • Máslo cukr, džem a vodu dáme do menšího kastrůlku a mírně zahříváme, dokud se máslo a cukr zcela rozpustí.
  • Směs nalijeme k suchým přísadám, promícháme, přidáme rozšlehané vajíčka a opět dobře promícháme vařečkou, aby se přísady spojily.
  • Těsto vylijeme do formy na pečení a pečeme při 180 stupních cca 30 minut. Po upečení dáme na mřížku koláč vychladnout.
  • V kastrůlku si zahřejeme 1-2 lžíce džemu a vychladlý moučník jím potřeme – z vrchu i po stranách.
  • Koláč můžeme ozdobit ovocem, šlehačkou nebo k němu dát kopeček zmrzliny.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang