Recept na steak z litinové pánve

GrilováníHlavní jídlaHovězí masoMaso
steak_panev

Steak se marinuje 45 minut v lednici, poté se rychle opeče na litinové pánvi a dopeče v troubě. V tomto receptu používáme hovězí svíčkovou ale použít můžete i hovězí Rib Eye steak.

Příprava

  • Příprava: 1 hodina 10 minut
  • Vaření: 13 minut
  • Celkem: 1 hodina 23 minut
  • Počet porcí: 2 steaky

Ingredience

  • 2 steaky z hovězí svíčkové
  • 2 šálky pomerančové šťávy
  • 1 šálek jablečného octa
  • ½ šálku worcestrové omáčky
  • 1 a ½ lžíce steakového koření
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžičky olivového oleje
  • mořská sůl podle chuti

Postup

  1. Steaky položte vedle sebe do velké zapékací misky. Přidejte pomerančovou šťávu, jablečný ocet a worcestrovou omáčku. Marinujte nezakryté v chladničce po dobu 45 minut.
  2. Předehřejte troubu na 220 °C.
  3. Vyjměte zapékací misku z chladničky. Přikryjte steaky plastovou fólií a nechte je alespoň 15 minut ohřát na pokojovou teplotu.
  4. Položte steaky na čistou pracovní plochu a bohatě je potřete steakovým kořením a černým pepřem.
  5. Na litinové pánvi rozehřejte na vysokém plameni olivový olej.
  6. Steaky na rozpálené pánvi opékejte 2 a půl minuty, dokud zespodu lehce nezhnědnou. Obraťte je a smažte, dokud nezhnědnou i z druhé strany a nezčervenají uprostřed, asi další 2 minuty.
  7. Přeneste pánev se steaky do trouby.
  8. Pečte v předehřáté troubě, dokud nejsou steaky pevné a uprostřed červenorůžové až lehce růžové, 8 až 10 minut. Teploměr pro okamžité měření teploty vložený do středu by měl ukazovat 54 °C až 60 °C.
  9. Vyjměte steaky z trouby; osolte je. Podávejte po 5 minutách po vyndání z trouby.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang