Studená „raw“ zeleninová polévka

Polévky

Během teplých dní se najde jen málokdo s chutí na smažené, pečené nebo jiné druhy těžkých jídel. Studená zeleninová polévka je chuťově vynikající a pro vyšší obsah vitamínů a vlákniny i výživnější. 

K přípravě stačí čerstvé ingredience, mixér na smoothie a pár misek. Vše je hotovo za 15 minut.

Ingredience

  • 200 g čerstvé brokolice (jen růžičky)
  • 125 g cukety
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 – 2 ks jarních cibulek
  • 50 g sladkého hrášku
  • 100 g čerstvého špenátu
  • cca 1 cm nastrouhaného zázvoru
  • 1 mírně pálivá chilli paprička
  • 75 g kešu nebo bal. tofu natural (pokud použijete kešu, polévka bude krémovější)
  • 1 ČL olivového oleje
  • mleté nové koření
  • 1 ČL zeleninového bujónu (přidávejte podle chuti)
  • 1 1/2 šálku studené vody
  • 4 PL kokosového mléka
  • pár listů čerstvé bazalky

Postup

  1. Zeleninu umyjeme, nakrájíme na menší kousky a vložíme do mixéru
  2. Přidáme všechny ostatní ingredience, mixujeme cca 3 minuty a zeleninová polévka je hotová
  3. Rozdělíme do misek a podávame s čerstvě upečeným pečivem

Zdravotní účinky čerstvého špenátu

  • udržuje oči a kosti zdravé
  • pomáhá při trávení a zácpě
  • vyplavuje toxiny z tlustého střeva
  • jeho pravidelná konzumace udržuje pokožku zdravou

Zdravotní účinky chilli papriček

  • mají protizápalový účinek
  • pomáhají při hubnutí
  • bojují proti bolesti

V receptu je použita i čerstvá bazalka, která kromě jiného odbourává tuky, čistí močové cesty a zlepšuje metabolizmus.

Kategorie:

Polévky

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang