Recept na přípravu sušených fazolí

Bezmasá jídlaFazoleLuštěninyPřílohyZeleninová jídla
Sušené fazole

S několika tipy jsou fazole opravdu tak snadné a existují doslova stovky způsobů, jak je můžete použít. Jejich konzistenci nelze překonat a to, co nespotřebujete, můžete vždy zmrazit.

Příprava

  • Vaření: 45 až 180 minut (dle typu fazolí)
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 450 g sušených fazolí, například cizrny, severní fazole, cannellini, tmavé fazole nebo černé fazole
  • voda
  • 4 lžičky soli, rozdělené na části

Postup

  1. Vytáhněte a vyhoďte všechny malé pecky nebo pomačkané či polámané fazole.
  2. Fazole vložte do mísy. Zakryjte je 2 až 3 palci vody.
  3. Přikryjte je a nechte stát na kuchyňské lince, dokud je nebudete chtít následující den uvařit.
  4. Vodu slijte a fazole propláchněte.
  5. Fazole vložte do velkého hrnce na středně vysokou teplotu a zalijte je vodou do výšky asi 3 cm nad fazole.
  6. Přiveďte fazole k varu a poté teplotu snižte na mírný var. Hrnec nechte odkrytý a vařte.
  7. Asi po 40 minutách fazole zkontrolujte a ochutnejte.
  8. Pokud jsou pevné, ale měkké, přidejte 4 lžičky soli. Jemně promíchejte.
  9. Pokračujte ve vaření, dokud nejsou fazole krémové, avšak neporušené, tedy dalších asi 20 až 50 minut.
  10. Celková doba vaření se bude lišit v závislosti na typu fazolí a na tom, zda jste je namočili, či nikoli.
  11. Při okamžitém podávání slijte fazole přes jemné síto a vložte je do mísy.
  12. Podle potřeby je dochuťte a podávejte.
  13. Pokud fazole skladujete, nechte je v tekutině zcela vychladnout a poté je skladujte ve vývaru v lednici až 4 dny nebo je zmrazte až na 3 měsíce.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang