susenky-lofthouse

Tyto sušenky nejsou jako klasické, ale spíš jako kříženec sušenky a dortu. Mají tu nejjemnější, v ústech se rozplývající strukturu a lahodně sladkou růžovou polevu.

Ingredience

  • 270 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky soli
  • 110 g másla pokojové teploty
  • 200 g krystalového cukru
  • 1 vejce pokojové teploty
  • 60 g zakysané smetany pokojové teploty
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky mandlového extraktu (volitelně)

Na máslový krém:

  • 100 g másla pokojové teploty
  • 240 g moučkového cukru
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 30 ml mléka, plus další, pokud je potřeba
  • Červené potravinářské barvivo (volitelné)
  • Cukrářské posypky (volitelné)

Postup

  1. V míse smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu a kukuřičný škrob a dejte stranou.
  2. Máslo a cukr ušlehejte do nadýchané pěny, poté vmíchejte vejce, vanilku a případně mandlový extrakt. Přidejte zakysanou smetanu a míchejte, dokud se nespojí.
  3. Přidejte suchou směs k mokré a míchejte na nízkém stupni, dokud se nespojí. Pomocí stěrky seškrábněte mísu. Z těsta vytvarujte placku, kterou přikryjte igelitem a dejte na hodinu do chladu.
  4. Předehřejte troubu na 190 °C. Těsto rozválejte asi na 1 cm placku a pomocí kruhového vykrajovátka o průměru 5 cm vykrájejte sušenky, zbytky znovu rozválejte a vykrájejte zbývající sušenky.
  5. Přeneste sušenky na pergamenem vyložené plechy a pečte při 190 °C 8-9 minut nebo dokud se sušenky na spodním okraji nezbarví. Odložte stranou, aby zcela vychladly.
  6. Zatímco se sušenky pečou, utřete máslo do pěny, vmíchejte moučkový cukr a vanilku. Za stálého míchání na nízkém stupni přilévejte mléko, poté zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte do hladka.
  7. Pokud používáte potravinářské barvivo, přimíchávejte po kapkách, dokud nedosáhnete požadované barvy.
  8. Na sušenky naneste tenkou vrstvu máslového krému a posypte je sypáním.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang