syr-macaroni-ve-4-snadnych-krocich

Jednoduchý návod krok za krokem na přípravu klasického večeřového pokrmu. Starý oblíbený pokrm sýr Macaroni s velkým množstvím sýra a trochou hořčice.

Ingredience

  • 700 ml plnotučného mléka
  • 1 oloupaná a rozpůlená cibule
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • 1 bobkový list
  • 350 g makarónů
  • 50 g másla a trochu navíc na vymazání
  • 50 g hladké mouky
  • 175 g zralého sýra čedar, nastrouhaného
  • 1 lžička anglické hořčice
  • 50 g nastrouhaného parmezánu
  • 50 g hrubé bílé strouhanky

Recept je na 4 porce.

Postup

  1. V malém hrnci zahřejte mléko, cibuli, česnek a bobkový list téměř k varu.
  2. Odstavte z ohně, nechte přikryté 10 minut louhovat a poté sceďte.
  3. Uvařte těstoviny podle návodu na obalu, dokud nejsou měkké, ale stále trochu na skus (italsky se tomu říká al dente).
  4. To trvá asi 10 minut.
  5. Slijte je v cedníku, pak je slijte pod kohoutkem a promíchejte, aby se těstoviny neslepily.
  6. Udělejte jíšku (jíška je jednoduše mouka a tuk, které se společně vaří a používají se k zahušťování omáček).
  7. Troubu předehřejte na 190 °C a vymažte máslem nádobu o rozměrech 25 x 18 cm.
  8. Na středně velké pánvi rozpusťte máslo.
  9. Když se zpění, přidejte mouku a za stálého míchání vařte 1 minutu na mírném ohni.
  10. Do jíšky pomalu vmíchejte teplé infuzní mléko, dokud nebude hladká.
  11. Za častého míchání vařte 3-4 minuty, dokud omáčka nezhoustne a nezíská konzistenci povlaku (přejeďte po omáčce prstem na lžíci – měla by zanechat stopu).
  12. Odstavte pánev z ohně a přidejte čedar a hořčičný prášek.
  13. Okořeňte a míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
  14. Sýrovou omáčku promíchejte s makaróny, aby se dobře obalily, a pak je vyklopte do připravené misky.
  15. Povrch posypeme parmazánem a strouhankou a pečeme 15-20 minut dozlatova a do bublinek.
  16. Podávejte horké samotné nebo se zeleným salátem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang