tahini-dresink-2

Tento tahini dresink je univerzální a hodí se k široké škále salátových ingrediencí. Níže jsem uvedla několik těchto ingrediencí, které vám pomohou vytvořit si vlastní salát. Dresink tahini vše spojí dohromady.

Tento salátový dresink je určen spíše k pokapání salátů než jako omáčka k namáčení nebo na sendviče.

V tomto salátovém dresinku vynecháte česnek a ztracenou chuť nahradíte přidáním dijonské hořčice. Do zálivky ještě přidáte trochu olivového oleje, aby byla extra luxusní.

Zálivku snadno vyšleháte během chvilky a vydrží vám asi týden.

Doporučené saláty s tahini dresinkem

  • Zelenina: kapusta, rukola, římský salát, jarní zelenina
  • Rajčata
  • Papriky
  • Ředkvičky
  • Fenykl
  • Okurka
  • Mrkev
  • Zelí
  • Dýně
  • Červená nebo zelená cibule
  • Čerstvé bylinky: bazalka, koriandr, pažitka, kopr, petrželka
  • Fazole: cizrna, čočka
  • Celozrnné obiloviny: quinoa, farro, pšeničné plody
  • Ořechy a semínka: mandle, slunečnicová semínka, sezamová semínka
  • Sýry: kozí sýr, feta

Ingredience

  • ¼ šálku panenského olivového oleje
  • ¼ šálku tahini
  • 2 až 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky javorového sirupu nebo medu
  • ½ lžičky jemné mořské soli
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžíce ledově studené vody

Postup

  1. V odměrce nebo sklenici smíchejte olivový olej, tahini, 2 lžíce citronové šťávy, hořčici, javorový sirup, sůl a několik koleček černého pepře.
  2. Šlehejte, dokud se důkladně nespojí.
  3. Přidejte studenou vodu a znovu prošlehejte. Dresink by měl být krémový.
  4. Ochutnejte a podle potřeby přidejte více citronové šťávy (pro zvýraznění) a pepře.
  5. Pokud je zálivka příliš hustá, aby se dala kapat, zašlehejte další studenou vodu, vždy po jedné lžíci.
  6. Podávejte.
  7. Tento dresink vydrží přikrytý v chladničce asi 1 týden. Časem může zhoustnout. Podle potřeby ho jednoduše zřeďte trochou studené vody.

Tipy

VEGANSKÉ: Místo medu použijte javorový sirup.

MŮŽETE ZMĚNIT: Do bylinkového dresinku tahini můžete vmíchat pár lžic nadrobno nasekaných čerstvých bylinek (kopr, bazalka, máta, koriandr nebo petržel).

Kupte si dobré tahini. Hodně se liší chutí a konzistencí.

Klíčová je ledová voda. Před přípravou dresinku naplňte sklenici vodou a ledem, aby byla voda velmi studená. Studená voda zajistí, že se směs emulguje, místo aby se roztekla a byla divná.

Také promění už tak krémovou směs v pozoruhodně krémový dresink. Člověk by si skoro myslel, že je v tomto dresinku majonéza, ale není tomu tak.

Hořkost a pikantnost tahini vyvážíte trochou sladidla a soli navíc. Trocha javorového sirupu nebo medu velmi přispěje k tomu, že tento salát bude chutnat vyváženě, komplexně a naprosto lahodně. Tento dresink také vyžaduje o něco více soli. Sůl pomáhá vyvážit hořkost a vyzdvihuje nejlepší vlastnosti tahini.

IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang