• Příprava: 15 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Porce: 6

Ingredience

  • 500 g celozrnných těstovin (fusilli, rotini, penne nebo farfalle)
  • 250 g cherry rajčátek, rozpůlených nebo rozčtvrcených
  • 3 hrsti baby rukoly nebo špenátu
  • sýr feta, malé kuličky mozzarelly nebo mozzarella nakrájená na kostičky nebo strouhaný parmazán.
  • ½ šálku na tenké plátky nakrájených oliv nebo plechovka cizrny, propláchnutá a scezená
  • čerstvě mletý černý pepř

Ingredience na pesto

  • ½ šálku pepitas (loupaných dýňových semínek)
  • ½ šálku čerstvých bazalkových listů
  • ½ šálku čerstvých listů ploché petrželky
  • ¼ šálku citronové šťávy (asi 2 citrony)
  • 1 stroužek česneku, nahrubo nasekaný
  • ½ čajové lžičky soli
  • ⅓ šálku extra panenského olivového oleje

Postup

  • Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody na těstoviny. Těstoviny uvařte al dente podle návodu na obalu. Před sceděním odlijte asi ½ šálku vody z vaření těstovin, poté je slijte a ihned propláchněte pod studenou vodou, aby se nudle neslepily. Těstoviny přendejte do velké servírovací mísy.
  • Mezitím připravte pesto: V malé pánvi opékejte pepity na středním plameni za častého míchání, dokud nezačnou vonět a vydávat drobné zvuky praskání, asi 5 minut. Polovinu pepitů nasypte do misky na později (použijeme je jako ozdobu).
  • Zbylé pepity nasypte do kuchyňského robotu. Přidejte bazalku, petrželku, citronovou šťávu, česnek a sůl. Zpracovávejte za pomalého přilévání olivového oleje a podle potřeby seškrabujte po stranách, dokud se pepita nerozpadnou a nevytvoří pěkně hladkou omáčku.
  • Těstovinový salát připravíte tak, že těstoviny zalijete vším pestem a promícháte, dokud nejsou těstoviny lehce a rovnoměrně obalené, a v případě potřeby přidáte malou kapku vody z vaření těstovin, aby se salát zředil. Poté přidejte cherry rajčátka, rukolu, zbylé opečené pepity a případně další přísady (olivy, cizrnu a/nebo sýr).
  • Znovu promíchejte a podle chuti opepřete. Pokud těstoviny potřebují více chuti, podle chuti je osolte nebo přidejte kapku citronové šťávy. Pokud jsou chutě příliš výrazné, nechte je několik minut odpočinout a v případě potřeby přidejte trochu olivového oleje, abyste zbytek chuti zmírnili.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang