testoviny-e-fagioli

Pasta e fagioli znamená v překladu „těstoviny a fazole“. Těstoviny s fazolemi možná nezní příliš lákavě, ale tento italský guláš je opravdu neodolatelný. Spousta aromatických látek, drcená rajčata, čerstvá petržel a toskánská kapusta udělají z těstovin a fazolí vydatné jídlo v misce.

Ingredience

  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká až velká žlutá cibule, jemně nakrájená
  • 2 mrkve, očištěné a nakrájené nadrobno
  • 2 žebra celeru, jemně nasekaná
  • ¾ lžičky jemné mořské soli
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • 4 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • 1 plechovka (425 g) drcených rajčat
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 3 šálky vody
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička sušeného oregana
  • ¼ lžičky červených pepřových vloček, pokud jste citliví na koření, vynechejte
  • 2 plechovky (po 425 g) fazolí nebo cizrny, propláchnuté a scezené (nebo 3 šálky vařených fazolí)
  • asi 115 g těstovin (kolínka nebo malých mušlí, nebo podle vašeho výběru)
  • 2 šálky nakrájené toskánské kapusty (nejprve odstraňte tvrdá žebra) nebo mangoldu či zeleného salátu
  • ¼ šálku jemně nasekané italské petrželky
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy (asi ½ středně velkého citronu)
  • Nepovinné přílohy: Další nasekaná petrželka, černý pepř, strouhaný parmazán

Postup

  1. Ve velkém polévkovém hrnci na středním plameni zahřejte 3 lžíce olivového oleje, dokud se nezačne třpytit. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, celer, ½ lžičky soli a asi 10 koleček černého pepře. Za častého míchání vařte, dokud zelenina nezměkne a cibule nezprůsvitní, asi 6 až 10 minut.
  2. Přidejte česnek a za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Přidejte rajčata, promíchejte a vařte, dokud rajčata nezačnou bublat po celém povrchu. Přidejte vývar, vodu, bobkové listy, oregano a vločky červené papriky.
  3. Zvyšte teplotu na středně vysokou a směs přiveďte k varu. Vařte 10 minut, občas promíchejte a podle potřeby snižte teplotu, aby se udržel mírný var.
  4. Pomocí tepelně odolné odměrky přelijte asi 1 a½ šálku směsi (bez bobkových listů) do mixéru. Přidejte asi ¾ šálku okapaných fazolí. Pevně upevněte víko a mixujte do úplně hladké konzistence, přičemž dávejte pozor, aby z víka neunikala horká pára. Rozmixovanou směs vlijte zpět do guláše.
  5. Do vroucího guláše přidejte zbývající fazole, těstoviny, kapustu a petrželku. Pokračujte ve vaření, často míchejte, aby se těstoviny nepřichytily ke dnu hrnce, asi 20 minut nebo dokud těstoviny a zelenina příjemně nezměknou.
  6. Odstavte hrnec z ohně, vyjměte a vyhoďte bobkové listy. Vmíchejte citronovou šťávu, zbývající lžíci olivového oleje a zbývající ¼ lžičky soli. Ochutnejte a dochuťte další solí a pepřem, dokud se chutě opravdu neprojeví. Guláš podle potřeby ozdobte a podávejte.
  7. Zbytky chutnají druhý den ještě lépe. Zbytky nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté je přikryjte a uchovávejte v chladničce až 5 dní. Nebo zbytky guláše zmrazte v jednotlivých porcích a podle potřeby rozmrazte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang