Těstoviny s ořechy – rychlý oběd i do kanceláře

Těstoviny

Tyto lehké, chutné a voňavé těstoviny jsou tak jednoduché na přípravu, že pokud máte v kanceláři malou kuchyňku, připravíte si rychlý oběd z přinesených surovin i tam.

Těstoviny jsou plné vůní česneku, ořechů a citronu. Ořechy, petrželka a citronová šťáva jsou zároveň i potravinami, které má tělo rádo.

Porce: 4

Ingredience

  • 400 g linguine (můžete použít i hrubší špagety)
  • 4-6 stroužků česneku
  • 1 šálek strouhanky
  • 1/2 šálku vlašských ořechů
  • kůra a šťáva z 1 většího citronu (nejlépe bio kvalita)
  • 5-6 PL extra panenského olivového oleje
  • hrst nasekané čerstvé petrželky
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C a vložte do ní stroužky česneku ve slupce na cca 20-30 minut, v závislosti na velikosti stroužků. Vyjměte z trouby a když jsou dost vychladlé, oloupejte je a dejte stranou.
  • Linguine vařte podle pokynů výrobce do al dente. Mezitím smíchejte citronovou kůru a šťávu s pečeným česnekem, olivovým olejem a špetkou soli. Použijte ruční mixér a vytvořte konzistentní směs.
  • V kuchyňském robotu mixujte strouhanku společně s vlašskými ořechy jen tak dlouho, aby zůstala zachována jemně hrubá struktura ořechů. Tuto směs pak v pánvi smažte na rozehřátém olivovém oleji dokud nezačne hnědnout – asi pět minut. Nepřetržitě míchejte, aby se zabránilo spálení.
  • Petrželku nasekejte nahrubo – je důležité, aby byla co nejčerstvější. Když jsou linguine dovařené, slijte vodu, ne však úplně všechnu, těstoviny by měly zůstat mírně vlhké (cca ¼ šálku vody ponechat). Přidejte citronově–česnekovou omáčku a nasekanou petrželku.
  • Důkladně promíchejte. Přidejte asi 3/4 směsi opečených ořechů se strouhankou do těstovin, promíchejte.
  • Když budete těstoviny podávat, na vrch nasypte zbylou ořechovou směs a přidejte pár lístků petrželky.

TIP: Podávejte čerstvé a teplé. Hodí se např. i s restovanou brokolicí nebo na páře připravenou zeleninou – uděláte tak svůj rychlý oběd i zdravějším.

Kategorie:

Těstoviny

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang