Tvarohové špalíčky (šišky) s křupavou kokosovou strouhankou – recept – s kompotem z exotického ovoce

DezertyHlavní jídlaPro dětiSladká jídlaSnackyZavařeniny

Hledáte na oběd rychlé řešení? Šišky, které nebudou bramborové, ale tvarohové. V lednici stačí mít tvaroh v kostce. Žádné čekání na chladnutí brambor!

Co k šiškám udělat rakytníkový kompot? A místo klasické strouhanky použít strouhanku panko? Výsledek bude křupavější.

Během vaření jsem ještě přidala pár dalších surovin (Mučenku! Mango! Kokos! Kardamom!) a výsledek byl opravdu božský. Aby nebyl oběd příliš přeslazený, naservírovala jsem šišky ještě se zakysanou smetanou. Hotová pohádka a můžete tak mít skvělý tip na oběd.

Tvarohové špalíčky (šišky) s křupavou kokosovou strouhankou a kompotem z exotického ovoce

Ingredience (na 2-3 porce)

Špalíčky: 

  • 250 g tvarohu v kostce (použila jsem jemný tvaroh na pečení od Jaroměřické mlékárny) 
  • 1 žloutek 
  • 2 lžíce dětské krupičky 
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu 
  • špetka soli 
  • máslo na vytření pánve

Kompot: 

  • 2 mučenky 
  • voda podle potřeby 
  • 1-2 lžíce krupicového cukru 
  • 100 g mraženého rakytníku, povoleného a okapeného (kupuji v Icelandu) 
  • 1 zralé mango, oloupané a nakrájené na malé kousky 

Strouhanka: 

  • 25 g másla 
  • 60 g panko strouhanky (nebo obyčejné strouhanky) 
  • 1-2 lžíce strouhaného kokosu 
  • 1 lžíce moučkového cukru 
  • 1/3 lžičky kardamomu (lze vynechat nebo dát méně/více – záleží na vás) 

K podávání se bude hodit zakysaná smetana, crème fraîche nebo vyšlehaná smetana (40%) smíchaná s bílým jogurtem v poměru 1:1 a moučkový cukr a rozpuštěné máslo (nemusí být).

Postup

Tvaroh smíchejte se žloutkem, krupičkou, škrobem a solí. Vypracujte hladké těsto a nechte zhruba 20 minut odstát. 

Mezitím připravte kompot. Mučenky rozpulte, vyškrábejte dužinu, krátce promixujte (abyste oddělili semínka, ale nerozbili je na příliš malé kousky) a přepasírujte přes jemné síto. Semínka a zbytky dužiny vyhoďte nebo si je přidejte do kaše či smoothie.

Mučenkovou štávu poté doplňte vodou do 120 ml, přelijte do hrnce, přidejte cukr a přiveďte k varu. Když začne směs vřít, ztlumte teplotu a nechte probublávat do zhoustnutí. Přidejte rakytník a ještě 1-2 minuty vařte. Stáhněte z plotny a vmíchejte mango. 

Připravte strouhanku. V pánvi nechte rozpustit máslo, přisypte strouhanku a kokos a opražte dozlatova. Poprašte cukrem a kardamomem, promíchejte a stáhněte z plotny. 

Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Z těsta na čisté pracovní ploše vyválejte delší válečky a ty pak rozkrájejte na špalíčky dlouhé zhruba 5-6 cm. Vařte je ve vroucí vodě pár minut, dokud nevyplavou na hladinu. Poté je vylovte děrovanou naběračkou. Můžete je podávat ihned a nebo je ještě opéct na pánvi vymazané máslem dozlatova. 

Špalíčky podávejte posypané strouhankou s kompotem a zakysanou smetanou. Můžete je navíc posypat moučkovým cukrem (myslete ovšem na to, že kompot je dost sladký) a polít máslem – já tenhle krok vynechala.

Poznámka:

Nechám na vás, zda budete šišky podávat pouze uvařené nebo je ještě opečete na másle. Obě možnosti jsou skvělé.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang