Vneste do vašeho domova kousek slunného Řecka díky tomuto vynikajícímu receptu na řecké tzatziki s lahodným sýrem feta.
Příprava
- Příprava: 25 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 35 minut
Ingredience
- 2 kelímky řeckého jogurtu
- 1 neoloupaná okurka
- 1/4 kelímku zakysané smetany
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce mletého čerstvého kopru
- 1 a 1/2 lžičky mletého česneku (2 stroužky)
- Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 250 g fety, nakrájené na plátky
- Olivový olej
- Čerstvé tymiánové lístky
- 250 g velkých oliv kalamata s peckami
- 1 bochník pita chleba
Postup
- Jogurt dejte do středně velké mísy. Okurku nastrouhejte na struhadle a rukama ji vymačkejte, abyste odstranili většinu (avšak ne všechnu) tekutiny.
- Přidejte nastrouhanou okurku do jogurtu. Přidejte zakysanou smetanu, citronovou šťávu, ocet, kopr, česnek, 2 lžičky soli a 1/2 lžičky pepře a promíchejte.
- Na opečené pita trojúhelníčky: Předehřejte troubu na 175 °C.
- Nakrájejte pita chléb na 8 trojúhelníků a položte je na plech. Plech vložte do trouby a chléb opékejte 10 minut.
- Při podávání na talíře naaranžujte plátky fety, pokapejte je olivovým olejem a posypte lístky tymiánu. Přidejte olivy, pita trojúhelníčky a tzatziky a podávejte studené nebo při pokojové teplotě.