Veganské tacos

Veganské tacos s chlebovníkem a mangovou avokádovou salsou disponují velkou chutí.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 25 minut
  • Celkem: 40 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

Na salsu z manga a avokáda:

  • 2 šálky oloupaného a na kostičky nakrájeného manga, asi 2 manga střední velikosti
  • 1 středně zralé avokádo, nakrájené na kostičky
  • ¾ šálku červené cibule nakrájené na kostičky
  • ½ šálku okurky nakrájené na kostičky
  • 3 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
  • 3 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • ½ šálku koriandru, jemně nasekaného
  • mořská sůl

Na jamajské koření Jerk:

  • 1 a ½ lžičky cibulového prášku
  • 1 lžička sladké nebo pálivé papriky
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky muškátového oříšku

Na chlebovník:

  • 2 konzervy chlebovníku ve slaném nálevu nebo ve vodě
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 6 šalotek, bílá a světle zelená část, nakrájené na plátky
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaný
  • 1 paprička habanero, serrano nebo jalapeño, mletá
  • 2 lžíce kokosového cukru nebo agávového nektaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • ¼ šálku tamari
  • 3 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 12 kukuřičných tortill, ohřátých

Postup

  1. Připravte mangovo-avokádovou salsu: ve středně velké míse smíchejte mango, avokádo, cibuli, okurku, pomerančovou a limetkovou šťávu a koriandr a jemně promíchejte. Podle chuti osolte.
  2. Připravte jamajské koření Jerk: v malé misce smíchejte všechna koření dohromady.
  3. Připravte jackfruit: chlebovník z konzervy slijte, lehce opláchněte pod vodou a oklepejte z něj přebytečnou vodu.
  4. Prsty odstraňte případná silná jádra a kousky rozdělte tak, aby připomínaly drcené vepřové maso.
  5. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu.
  6. Přidejte šalotku a vařte ji 1 až 2 minuty, dokud nezhnědne.
  7. Přidejte česnek, zázvor a vegan chilli a vařte 1 minutu za častého míchání, aby se nepřipálily.
  8. Přidejte všechno jamajské koření, promíchejte a za stálého míchání vařte 30 sekund, dokud se nezačne silně rozvonět.
  9. Přidejte rozdrobený jackfruit, kokosový cukr, rajčatový protlak, tamari a limetkovou šťávu. Dobře promíchejte.
  10. Přilijte 1/2 šálku vody a znovu promíchejte.
  11. Přikryjte a za občasného míchání vařte 20 minut.
  12. Chlebovník podávejte s tortillami a mangovou avokádovou salsou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang