Veganský sladký toust na způsob vánočky

Pečivo
boch3-1024x640-7193807

Od chvíle, kdy je má strava složená převážně vegansky se cítím hrozně dobře! Po jídle mi není těžko, mám víc energie a celkově jsem šťastnější. Každý veganský recept, který objevuju mě hodně baví. Něco se samozřejmě sem tam nepovede, protože veganská kuchyně je hodně o zkoušení. A pak přijdou chvíle, kdy veganské jídlo dopadne naprosto báječně.

Důkazem je i tento sladký toustový chleba. Je krásným důkazem, že k pečení vlastně vůbec nepotřebujete vajíčka či mléko nebo máslo. A myslíte si, že někdo pozná rozdíl? Nikoliv. Tak se do něj určitě pusťte, protože je na přípravu fakt hodně lehký a jako sladká snídaně Vás jistojistě potěší.

boch3-1024x640-4935047
Toust je nejlepší podávaný s marmeládou.

Na sladký toust budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 300 g sójového mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 110 g třtinového cukru
  • nastrouhanou kůru z citrónu
  • špetku soli
  • 60 g řepkového oleje
  • trocha třtinového cukru na posypání a sójového mléka na pomazání před pečením

Postup:

  1. Sójové mléko zahřejte a když je vlažné, rozmíchejte v něm droždí s cukrem.
  2. Do mísy nasypte mouku a přidejte drožďovou směs.
  3. Dále do mísy přidejte špetku soli, citrónovou kůru a olej a rukama či robotem vypracujte elastické těsto. Hněťte cca 10 minut.
  4. Když je těsto zpracované, přikryjte mísu utěrkou a nechte jej alespoň 1 hodinu kynout.
  5. Když těsto nakyne, vysypte si pracovní desku moukou a těsto na ni přendejte a ještě několikrát rukama těsto prohněťte.
  6. Poté si těsto rozdělte na 3 kusy ze kterých vytvořte prameny. Z těchto pramenů pak zapleťte cop.
  7. Formu na chleba vymažte olejem a přendejte tam zapletený cop. Formu přikryjte utěrkou a nechte ještě 1 hodinu kynout.
  8. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  9. Cop před pečením pomažte sójovým mlékem pomocí štětečku a  posypte jej troškou třtinového cukru.
  10. Poté dejte formu s copem do předehřáté trouby a pečte 40 minut.
  11. Po upečení sladký toust vyjměte z formy a nechte jej vychladnout na mřížce.

Kategorie:

Pečivo

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang