Vegetariánské

Vegetariánství je způsob životního stylu a stravování, může být i dietním, kdy je z pokrmů úplně vyloučeno maso. Vyloučeno je veškeré hovězí maso, drůbeží maso, vepřové, zvěřina či maso z jiných živočichů a také ryby.

U vegetariánů je ovšem vyloučeno nejen přímo maso, avšak můžou být také vyloučeny i vnitřnosti, jako jsou játra, ledvinky, žaludek a další a také kůže. Náhražky masa jsou v podobě tofu nebo také rostlinné náhražky masa. Převládají velmi zeleninová jídla a různé těstoviny, brambory či luštěniny.

Velmi oblíbenými jsou do vegetariánských pokrmů také houby.

Další kategorie

Tofu karbanátky se zázvorovou omáčkou

Tyto na křupavo upečené tofu karbanátky budou chutnat každému, a to i bez přílohy....

buchta

Brusinková buchta

Vánoce nemusejí být jenom o cukroví. Připravte v pár minutách rodině či návštěvě...

avokádový koláč

Avokádovo-limetkový koláč

Je tu první recept na jednoduchý a svěží avokádovo-limetkový koláč nejen pro...

čokoládový dort

Ombré čokoládový narozeninový dort

Tento recept na ombré čokoládový dort je bez lepku a bez obilovin, zato však s tvarohem,...

čokoláda

Čokoláda

Ingredience: 1/4 hrníčku kokosového oleje1/4 hrníčku kakaového másla1 lžíce kokosové...

jahodové knedlíky

Jahodové knedlíky

Jahodové knedle s tvarohem jak se patří. No a rozpuštěné (nejlépe čerstvě udělané) ghí...

Zapečené palačinky

Těsto na 1 zapečenou palačinku: 3 vejce od šťastné slepičky - rozdělené na bílky a...

Celerové pyré

Celerové pyré možná nezní nejlákavěji. Je jemné, ale zároveň chuťově výrazné. Dá se...

Paleo cookies s čokoládou

 Porce: 12 kousků Doba přípravy: 10 minut Doba pečení: 11 minut...

Zelená vaječná pánev neboli shakshuka

Pozor, nejkontroverznější přísadou je zde růžičková kapusta/kapustičky. Ta patří mezi...

Makové mléko

Makové mléko – recept, výroba

Pokud z jakéhokoliv důvodu nepijete klasické kravské mléko, určitě se sháníte po...

Co dům dal: vydatná frittata s cizrnou a špenátem

Frittata je v podstatě cokoliv „co dům dal“ zapečené s vejci. Výběr ingrediencí...

Bulgur s máslovou zeleninou

Sezóna farmářských trhů, čerstvé lokální zeleniny, bylinek a ovoce všeho druhu je v...

Cuketa po řecku se sýrem

Využití cukety je opravdu široké. Od polévek a pomazánek až po cuketové dezerty. Pozdní...

Dýňové noky s bylinkovou omáčkou

Noky jsou po těstovinách dalším jídlem, které můj manžel zbožňuje. Přiznám se, že já...

Francouzská celerová remuláda

V české kuchyni se celer nejčastěji využívá jenom jako koření do polévky, které se...

Buddha bowl s řepným hummusem a pečenou karotkou

Poslední dobou jsem si oblíbila tzv. Buddha bowl. Zní to strašně vznešeně a člověk by si...

Kakaové energetické koule s arašídovým máslem

Energetické koule jsou skvělou svačinkou (když vám vydrží a dřív je nesníte) mezi...

Cizrnová omeleta s koriandrem

Cizrnová omeleta zní možná trošku zvláštně a extravagantně, ale věřte mi, že je velmi...

Makové krekry z hrachové mouky

Před nějakou dobou jsme si na farmářských trzích koupili, pro nás tehdy dosud nepoznanou...

Jogurt s javorovým sirupem, domácí granolou a ovocem

Každý z nás miluje snídaně plné lívanců, palačinek a ovesných kaší. Ne vždy je ale na...

Fazolové brownies s hořkou čokoládou a ovocem

Dnešní recept byl pro mě opravdu výzva. Dezertů z fazolí už jsem viděla tolik a...

Tomatová polévka s červenou čočkou

Nejraději mám husté a krémové polévky, které zahřejí a zasytí. Často do nich právě z...

Jáhlové lívance s omáčkou z jahod a papáji

Poslední dobou nás hrozně baví chodit na snídani ven, do bister a kaváren a objevovat nová...

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang