Velikonoční mazanec

Pečivo

Čerstvý domácí mazanec s mandlemi a rozinkami je na Velikonoce nutností. Těsto je vlastně stejné jako na vánočku, akorát se nic nezaplétá, takže to bude úplně jednoduché.

Suroviny:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 110 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky a 1 celé vejce
  • 250 ml mléka
  • 25 g droždí
  • šťáva z půlky citronu
  • špetka soli
  • špetka muškátového oříšku
  • citronová kůra
  • 50 g mandlí
  • 50 g rozinek

Na závěr:

  • 1 vejce na potření
  • mandle na posypání

Postup:

  • Rozinky můžete před přípravou těsta namočit do rumu.
  • K droždí a mléku postupně přidáme všechno ostatní – nic by nemělo být studené, jinak to pak nevykyne.
  • Pokud mícháte těsto v mixéru, rozinky a nasekané mandle vmíchejte až na konec vařečkou.
  • Správné těsto se nelepí na mísu, je pevné a pružné.
  • Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme tak dvě hodiny v teple kynout.
  • Mazanec potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C horkovzduch, asi 45 minut.

A pak už zbývá mazanec pouze sníst.

Kategorie:

Pečivo

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang