Velikonoční mazanec

Pečivo

Čerstvý domácí mazanec s mandlemi a rozinkami je na Velikonoce nutností. Těsto je vlastně stejné jako na vánočku, akorát se nic nezaplétá, takže to bude úplně jednoduché.

Existuje spoustu skvělých jídel na velikonoční tabuli. Připravit si můžete třeba beránka, moravské boží milosti nebo nejrůznější koláčky. Co by ale rozhodně nemělo chybět u snídaně, je poctivý domácí mazanec.

Suroviny:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 110 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky a 1 celé vejce
  • 250 ml mléka
  • 25 g droždí
  • šťáva z půlky citronu
  • špetka soli
  • špetka muškátového oříšku
  • citronová kůra
  • 50 g mandlí
  • 50 g rozinek

Na závěr:

  • 1 vejce na potření
  • mandle na posypání

Postup:

  • Rozinky můžete před přípravou těsta namočit do rumu.
  • K droždí a mléku postupně přidáme všechno ostatní – nic by nemělo být studené, jinak to pak nevykyne.
  • Pokud mícháte těsto v mixéru, rozinky a nasekané mandle vmíchejte až na konec vařečkou.
  • Správné těsto se nelepí na mísu, je pevné a pružné.
  • Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme tak dvě hodiny v teple kynout.
  • Mazanec potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C horkovzduch, asi 45 minut.

A pak už zbývá mazanec pouze sníst.

Kategorie:

Pečivo

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang