velsske-kolace

Vyzkoušejte recept na velšské koláče, které můžete připravovat i s dětmi.

Velšské koláče z křehkého těsta si jistě u vás doma rychle získají oblibu, a stanou se populárním dezertem nejen na neděli.

Ingredience

  • 225 g hladké mouky
  • 85 g moučkového cukru
  • ½ lžičky směsi koření
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 50 g másla, nakrájené na malé kousky
  • 50 g sádla, nakrájené na malé kousky a další na smažení
  • 50 g rybízu
  • 1 rozšlehané vejce
  • mléko podle potřeby (malé množství)

Postup

  1. Do mísy nasypte mouku, cukr, směs koření, prášek do pečiva a špetku soli. Poté prsty vmíchejte máslo a sádlo, až vznikne drobenka.
  2. Vmíchejte rybíz.
  3. Vejce zapracujte do směsi, dokud nevznikne měkké těsto, a pokud se vám zdá trochu suché, přidejte trochu mléka – mělo by mít stejnou konzistenci jako křehké těsto.
  4. Těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku malíčku. Vykrajujte kolečka pomocí 6 cm vykrajovátka a případné odřezky znovu rozválejte.
  5. Plochou pánev nebo těžkou pánev vymažte sádlem a postavte na střední teplotu.
  6. Velšské koláčky smažte po částech asi 3 minuty z každé strany, dokud nebudou zlatavě hnědé, křupavé a propečené.
  7. Podávají se teplé s máslem a džemem nebo jen posypané moučkovým cukrem.
  8. Koláče vydrží v plechovce čerstvé 1 týden.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang