Venkovská bešamelová omáčka – recept

OmáčkyOmáčky a dipySmetanová omáčka

Venkovská omáčka, nazývaná též bílá bešamelová omáčka, se připravuje z 5 základních ingrediencí. V této verzi se používá výpek ze slaniny a mouka, aby se vytvořila jednoduchá jíška, která jí dodá lahodnou chuť. Použití mléka pokojové teploty a průběžné míchání zajistí, že vaše domácí venkovská omáčka bude hladká a krémová. Hodí se na brambory, ke klobáse či k pečenému kuřeti.

Příprava

  • Doba vaření: 20 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 1/2 šálku tuku ze slaniny
  • 3/4 šálku hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 4 šálky plnotučného mléka pokojové teploty

Postup

  1. Na velké pánvi na středním ohni rozpustíme slaninový tuk. Vmícháme mouku, sůl a pepř. Za stálého míchání vaříme asi 10 minut, dokud jíška nemá konzistenci pasty a světle zlatohnědou barvu.
  2. Do moučné směsi postupně zašleháme 4 šálky mléka a na mírném ohni přivedeme k varu.
  3. Vaříme a mícháme 3-5 minut, dokud není omáčka hladká a prohřátá.
  4. Pokud je omáčka příliš hustá, přilijeme další mléko.

Tipy

  1. Chcete-li omáčku skladovat, nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu a poté ji přendejte do vzduchotěsné nádobě. V lednici ji můžete uchovávat až 3 dny. Před podáváním ji ohřejte v mikrovlnné troubě nebo na sporáku.
  2. Omáčku není vhodné zamrazovat. Omáčky na bázi mléka se špatně zamrazují, protože při rozmrazování a ohřívání mají tendenci se oddělovat. Nejlepší je vychutnat si ji do několika dnů po uvaření.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang