vlhky-a-jemny-koreneny-kolac

Podle tohoto receptu na kořeněný koláč získáte jemný koláč, který je dostatečně aromatický, abyste ho mohli podávat bez ozdob! Skvěle se hodí na piknik nebo slavnostní večeři.

Ingredience

  • 2 a ½ šálku bělených celozrnných mouk
  • ¼ šálku kukuřičného škrobu
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ½ lžičky soli
  • 1 šálek mléka
  • 3 velká vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálek nesoleného másla, změklého tak, aby se dalo snadno roztírat
  • 2 šálky tmavého hnědého cukru

Recept je na 16 porcí.

Postup

  1. Nastavte rošt trouby do střední polohy.
  2. Předehřejte troubu na 177 °C.
  3. Vymažte a lehce vysypte moukou kovovou nebo jednorázovou fóliovou formu o rozměrech 23 x 33 cm.
  4. Ve velké míse prošlehejte mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, zázvor, skořici, muškátový oříšek, nové koření, hřebíček a sůl.
  5. Ve dvoušálkové odměrce smíchejte mléko, vejce a vanilkový extrakt.
  6. Změklé máslo zašlehejte do moučné směsi ve velké míse elektrickým mixérem, nejprve na nízkém, pak na středním stupni, dokud směs nevytvoří kousky velikosti oblázků.
  7. Přidejte asi 1/3 mléčné směsi a šlehejte na nízkém stupni do hladka.
  8. Ve dvou fázích přidejte zbývající mléčnou směs.
  9. Šlehejte při střední rychlosti, dokud těsto nebude hladké.
  10. Přidejte hnědý cukr.
  11. Šlehejte, dokud se nevstřebá, asi 30 sekund.
  12. Těsto nalijte do připravené formy.
  13. Pečte v předehřáté troubě, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, asi 40 minut.
  14. Krátce nechte vychladnout na drátěné mřížce a poté okraje koláče obtočte nožem, aby se uvolnily.
  15. Opatrně vyklopte na servírovací talíř nebo chladicí mřížku.
  16. Nechte zcela vychladnout.

TIP: Těsto lze rozdělit a péct ve dvou čtvercových formách o průměru 20 cm. Jednu si můžete vzít na piknik nebo na slavnostní večeři, druhou zmrazit na později.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang