Výborný čokoládový koláč brownies s borůvkami

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchty

Čokoládový koláč brownies je dezert, který se nejčastěji podáva ke kávě nebo k čaji. Má mnoho podob a verzí. Tato je výjimečná v tom, že je extra čokoládová. Do těsta je přidána pořádná porce kvalitního hořkého kakaa a hořká belgická čokoláda.

Dominantní chuť čokolády v těchto koláčcích může být doplněna sekanými ořechy, zapečeným ovocem, nebo lahodnou polevou z čerstvého sýru a agávovového sirupu s čerstvým ovocem.

Ingredience

  • 130 g másla
  • 50 g hladké špaldové mouky
  • 50 g hořkého kakaového prášku
  • špetka soli
  • 2 celá vejce
  • 140 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g hořké čokolády (vyhněte se čokoládě na vaření)
  • 2 lžíce čerstvého sýra
  • 1 lžíce Agávového sirupu na polevu
  • čerstvé ovoce (výborně se hodí borůvky) na ozdobení

Postup

  1. Máslo rozpustíme na ohni, dáváme pozor, aby se nám nepřipálilo.
  2. V misce dobře promícháme mouku, sůl a kakao.
  3. V jiné míse vyšleháme vejce spolu s cukrem a vanilkou, dokud se nám neudělá nadýchaná bledá pěna.
  4. Pomalu vlijeme roztáté trochu vychladlé máslo a promícháme.
  5. Nakonec na třikrát vmícháme vařečkou mouku s kakaem a pak přidáme na drobné kousky nasekanou čokoládu.
  6. Plech 20×20 cm vyložíme papírem na pečení a nalijeme na něj brownies směs. Uhladíme na povrchu a dáme péct do trouby, kterou jsme vyhřály na 170 stupňů.
  7. Pečeme asi 15-18 minut. Koláč může na povrchu popraskat.
  8. Na vychladlý čokoládový koláč brownies naneseme trochu polevy z čerstvého sýra a dozdobíme ho čerstvými borůvkami nebo jiným ovocem.
  9. Krájíme na čtverce a můžeme rovnou podávat.

TIP: Směs lze skladovat v ledničce klidně i dva dny. Upečené koláčky je možné zabalené v potravinové fólii zmrazit na dobu až 1 měsíc.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang