zahradni-rajcatova-omacka

Tento recept na zahradní rajčatovou omáčku je skvělý způsob, jak využít úrodu ze zahrádky a mít po ruce chutnou pochoutku na hotdogy, hamburgery a další pokrmy. Proč se nepodělit o sklenici s přítelem nebo sousedem?

Ingredience

  • 4,5 kg rajčat
  • 3 velké sladké cibule nakrájené nadrobno
  • 2 střední sladké červené papriky, jemně nakrájené
  • 2 střední zelené papriky, jemně nasekané
  • 2 lžičky hořčičného semínka
  • 1 lžička celerového semínka
  • 4 a 1/2 šálku bílého octa
  • 2 a 1/2 šálku hnědého cukru
  • 3 lžíce konzervárenské soli
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého koření
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku

Recept je na 10 půllitrů.

Postup

  1. Ve velkém hrnci přiveďte k varu 8 šálků vody.
  2. Přidejte rajčata po několika kusech a vařte 30 sekund.
  3. Slijte vodu a rajčata ihned vložte do ledové vody.
  4. Osušte je a osušte.
  5. Oloupejte je a nakrájejte nadrobno.
  6. Vložte je do hrnce.
  7. Přidejte cibuli a papriky.
  8. Hořčici a celerové semínko položte na dvojitou tloušťku plátna.
  9. Rohy plátna stáhněte a zavažte provázkem, aby vznikl sáček.
  10. Do hrnce přidejte sáček s kořením a ostatní přísady.
  11. Přiveďte k varu.
  12. Snižte teplotu a vařte odkryté 60-75 minut nebo dokud mírně nezhoustne.
  13. Sáček s kořením vyhoďte.
  14. Opatrně plňte horké půllitrové sklenice, přičemž ponechte 1,5 cm mezery mezi víčky. Odstraňte vzduchové bubliny, otřete okraje a upravte víčka.
  15. Zpracovávejte v konzervárně s vařící vodou po dobu 20 minut.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang