zapecene-francouzske-tousty

Tyto lahodné francouzské tousty si připravte den předem a o snídani nebo brunch máte postaráno. A navíc je to jednodušší, než smažit jednotlivé francouzské tousty.

Ingredience

  • 1 bochník bílého francouzského chleba, nebo briošky
  • 224 g smetanového sýra v kostce, změklého na pokojovou teplotu
  • 15 g moučkového cukru
  • 3 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 8 velkých vajec
  • 540 ml plnotučného mléka
  • 3/4 lžičky mleté skořice
  • 133 g světlého hnědého cukru

Drobenka

  • 70 g hnědého cukru
  • 40 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 85 g másla, studeného a nakrájeného na kostky

Volitelně k servírování

  • javorový sirup nebo moučkový cukr

Postup

  1. Zapékací misku vymažte máslem. Chléb nakrájejte na kostičky o velikosti asi 3 cm. Polovinu kostek rozložte do připravené formy.
  2. Smetanový sýr vyšlehejte, dokud nebude zcela hladký. Do směsi zašlehejte moučkový cukr a 1/4 lžičky vanilkového extraktu. Na pečivo nakapejte náhodné lžíce sýrové směsi a navrch nasypte zbývající pečivo.
  3. Vejce, mléko, skořici, hnědý cukr a zbývající vanilku šlehejte, dokud nebudou žádné hrudky hnědého cukru. Rovnoměrně nalijte na pečivo.
  4. Formu pevně přikryjte plastovou fólií a dejte do chladničky nejméně na 3-4 hodiny a maximálně na 24 hodin. Nejlepší je přes noc.
  5. Předehřejte troubu na 177 °C a vyndejte zapékací misku z chladničky.
  6. Připravte si drobenku. Ve středně velké míse prošlehejte hnědý cukr, mouku a skořici a vmíchejte studené máslo nakrájené na kostky. Drobenkou rovnoměrně posypte namočené pečivo.
  7. Pečte nezakryté 45-55 minut nebo dokud není povrch zlatavě hnědý.
  8. Volitelně pokapejte javorovým sirupem nebo posypte moučkovým cukrem. Podávejte teplé.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang