Zapečené italské těstoviny – recept

Hlavní jídlaHovězí masoOmáčkyTěstovinyZapečené těstoviny

Čerstvá rajčata zapečeným italským těstovinám dodávají příjemný nádech, který ve většině jiných masových, těstovinových a rajčatových nákypů chybí.

Příprava

  • Příprava: 40 min
  • Pečení: 25 minut
  • Celkem: 65 minut

Suroviny vystačí na přípravu 8 porcí.

Ingredience

  • 800 g – 1 kg mletého hovězího masa
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 sklenice omáčky na špagety
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 1 plechovka žampionů, odkapaná
  • 1 lžička italského koření
  • 3 hrnky nevařených středně velkých těstovinových mušlí
  • 3 švestková rajčata nakrájená na plátky
  • 3/4 hrnku rozdrobeného sýra provolone
  • 3/4 hrnku strouhaného polotučného sýra mozzarella

Postup

Ve velké pánvi vařte hovězí maso a cibuli na středním ohni, dokud nezrůžoví. Přidejte česnek; vařte ještě 1 minutu. Nechte okapat. Vmíchejte omáčku na špagety, nakrájená rajčata, houby a italské koření. Přiveďte k varu. Snižte teplotu; vařte odkryté 20 minut.

Mezitím předehřejte troubu na 350 °C. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu; slijte je. Přidejte je k hovězí směsi a jemně vmíchejte nakrájená švestková rajčata.

Přeneste do nevymazané zapékací mísy o rozměrech 30 x 20 centimetrů. Posypte sýry. Pečte 25-30 minut nebo dokud sýr nevybublá a není prohřátý.

TIPY NA PEČENÍ TĚSTOVIN

Mám těstoviny při pečení přikrýt?

Omáčka a rajčata v tomto italském receptu zajišťují dostatek vlhkosti, abyste je mohli péct odkryté. Některé recepty na zapékání těstovin mohou vyžadovat zakrytí, aby se zachovala dostatečná vlhkost a zabránilo se vysušení. Vždy je lepší dodržovat postup uvedený v receptu.

Mohu tento recept připravit a zmrazit?

Ano, nepečené těstoviny se velmi dobře mrazí! Stačí je pevně přikrýt plastovou fólií a zabalit. Až budete připraveni k pečení, vyjměte je z mrazničky 24 hodin předem a vložte do chladničky. Před pečením těstoviny uveďte do pokojové teploty a odstraňte fólii. Dodržujte tyto tipy pro zmrazení, abyste měli jistotu, že těstoviny upečete čerstvé!

Výživové údaje 1-1/2 šálku

  • 489 kalorií
  • 20 g tuku (8 g nasycených tuků)
  • 80 mg cholesterolu
  • 702 mg sodíku
  • 45 g sacharidů (10 g cukrů, 5 g vlákniny)
  • 32 g bílkovin
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang